Polisen orolig inför "superlördag"

Sport Artikeln publicerades

Den 3 november klockan 16 spelar Öster mot Hammarby i säsongens sista match på Myresjöhus Arena. När den matchen är slut tar Växjö Lakers mot AIK i Vida Arena.
– Det är ingen optimal lösning alls. Det tror jag de flesta inser, säger Mats Lagerblad, operativ chef vid Kronobergspolisen.

Om bara några månader är det skarpt läge i Arenastaden. Samtliga arenor är klara och den 3 november skulle flera av dem användas samtidigt.
– Öster möter Hammarby i den avslutande omgången i superettan i fotboll.
– Växjö Lakers möter AIK i elitserien i ishockey.
– Det svenska innebandylandslaget spelar World Challenge i Fortnox Arena.
– Och tusentals hundar med matte och husse besöker den årliga hundutställningen i Tipshallen.
Den som vill se liveidrott i toppklass har världens möjligheter. Men samtidigt finns det baksidor. Det är risk för supporterbråk. Det är risk för parkeringskaos.
– Det finns uppenbara risker i ett sådant arrangemang, säger Mats Lagerblad, operativ chef vid Kronobergspolisen.
Planeringen inför "superlördagen" har diskuterats en tid och polisen har begärt en förändring. Eftersom fotbollen avslutar sin säsong spelar samtliga lag vid samma tidpunkt. Därför hoppas man att hockeyn kan ändra.
– Vi har gjort en framställan till Svenska hockeyförbundet att byta lag, alternativt att spela en annan dag eller i värsta fall en annan tid.
Om hockeyförbundet inte ändrar i spelprogrammet kommer det att krävas stora polisresurser. Det skulle i nästa led innebära en kostnad för föreningarna.
– Det skulle påverka den ersättning vi tar ut rejält för det skulle gå mycket resurser till det har. Vi har faktiskt inte tagit ut någon ersättning för något idrottsevenemang i länet ännu. Vi har slirat lite på detta med hänsyn till den rättsprocess som pågår, säger Mats Lagerblad.
Öster mot Hammarby avslutar superettan och det lär innebära gott om Bajenfans på nya Myresjöhus Arena. Växjö Lakers mot AIK blir också en speciell match eftersom det är den första som Robert Rosén spelar mot sin tidigare klubb efter den känsliga övergången. Därför lär det finnas en hel del svartgula fans som är intresserade av matchen.
Växjö Lakers vd Anders Öman berättar att man först undersökt möjligheten att byta motståndare, men det har inte fungerat.
– Byta motstånd går inte för då får vi inte ihop spelschemat. Det sista jag hört är att vi senarelägger vår match en liten stund, säger Anders Öman.