Annons

Pontus Steneros: Nu måste Växjö Vipers höja sig

Växjö Vipers stod för en svag avslutning i SSL. Samtidigt finns det en enorm potential i truppen. Nu är det dags att plocka fram den.
Kommentar • Publicerad 14 mars 2018 • Uppdaterad 15 mars 2018
Viperstränaren Niklas Nordén drar upp linjerna.
Viperstränaren Niklas Nordén drar upp linjerna.Foto: Matilda Elfgaard

Hur är det egentligen med formen för Växjö Vipers? Inget vidare sett till avslutningen på serien där laget ramlade ner till sjätte plats i tabellen. Växjö radade upp tre förluster, samtliga mot lag på den undre halvan av tabellen. Det finns dock en rad förklaringar till förlusterna, som gör dem mindre uppseendeväckande.

Mot Örebro (förlust med 6–8) var det rejäl sjuk- och skadestuga i truppen. Samtidigt slogs Örebro med näbbar och klor för att ta en trea och därmed säkra SSL-kontraktet.

Annons

Mot Dalen (förlust med 4–5) fick Växjö en uppladdning från helvetet. Flygstrul gjorde att truppen landade precis innan matchstart och uppvärmningen slutade på 20 minuter.

I serieavslutningen mot Sirius blev det förlust med 5–9. Också då var det långt ifrån ordinarie lag. Viktiga pjäser vilades under stora delar av matchen, samtidigt som målvaktsstjärnan Eero Kosonen satt på bänken.

Därför behöver nog inte supportrarna vara allt för oroliga bara sett till den senaste tidens resultat. Däremot finns det frågetecken för att en lång och brokig säsong gjort att laget inte är lika färdigt för ett slutspel som i fjol.

På resan fram till finalen förra året var Vipers en väloljad maskin. Skadorna var få. Tre femmor levererade. Växjötränaren Niklas Nordén kunde välja att laborera i formationerna, utan att det fick någon negativ effekt. Alla visste vad som gällde. Spelet satt. Spelarna malde ner motståndet med en känsla av att vara oövervinnliga.

Den här säsongen har varit långt ifrån lika friktionsfri. Skadorna har varit många. Likaså sjukdomarna. Niklas Nordén har tvingats leta efter rätt femmor. När han väl har fått träff, då har han ändå fått göra om till matchen efter på grund av ny skada. Växjö har därmed inte fått kontinuitet i spelet. I stället för att gå fram likt den där väloljade maskinen har laget fått hacka, slita och slå sig fram genom säsongen.

Samtidigt finns det massvis av kvalitet i truppen, något som har visat sig vid en rad tillfällen. Faktum är att senast Växjö Vipers hade full trupp att tillgå var mot regerande svenska mästaren Falun den 25 februari. Då blev det seger med 8–4.

Skade- och sjukdomsläget har ljusnat den senaste tiden. Och den största nyckeln för att nå framgång i slutspelet är just att spelarna får vara hela och friska. Kan gruppen spela ihop sig, tugga vidare på tre femmor och få tillbaka känslan av att vara oövervinnliga, då blir Växjö varje lags mardröm i slutspelet.

Nyckel nummer två för framgång är att några av lagets tilltänkta nyckelspelare kliver fram. En jag förväntar mig mer av är André Andersson. 42 poäng på 31 matcher är absolut godkänt. Jag kan dock lova att Växjöstjärnan inte är nöjd, vare sig med poängproduktionen eller att sluta på plats 27 i seriens poängliga. 24-åringen vill vara med bland de absolut bästa i ligan. Här finns fler mål att plocka ut.

En annan jag efterlyser i slutspelet är Manuel Engel. Schweizaren har inte alls gått att känna igen under säsongen. Hur mycket han än har slitit har det fortsatt att studsa stolpe ut. Tolv poäng på 29 SSL-matcher blev det till slut. Säsongen innan blev det 26 poäng på 32 matcher, och året innan dess 29 pinnar på 26 matcher. Nu är det dags att visa att det fortfarande finns kvalitet kvar.

Eero Kosonen och Filip Kjellsson blir två nyckelspelare. Duon har stått för stabila säsonger. Samtidigt finns det en högre nivå inom dem. Eero Kosonen behöver vara världens bästa målvakt. Filip Kjellsson behöver vara på trollhumör.

Annons

Vad har spelarna jag nämnt gemensamt? Det är rutinerade herrar. Jag säker på att dessa fyra kan höja sig när serielunken övergår till heta slutspelsmatcher. De vet när det är dags att plocka fram storformen.

Det finns en gigantisk men sovande potential i Växjö Vipers. Nu är det dags att väcka den.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons