Rött kort och förlust för Växjö DFF

Växjö åkte till Göteborg med hopp om poäng. Det blev inte fallet trots att laget ledde med 2-0 efter 60 minuters spel. Ett rött kort på Katlynn Fraine och tre Göteborgsmål senare var matchen slutspelad och det blev förlust med 2-3.
Göteborg • Publicerad 30 juni 2018
Rita Kivumbi sätter 1-0 för DFF, det räckte inte till en seger utan Götebortg lyckades vända på matchen till 2-3Foto: Filip Sjöfors

Det var Kopparbergs/Göteborg som inledde matchen livligast, laget spelade med ett aggressivt presspel. Växjö DFF hade svårt att få igång något passningsspel under de inledande tio minuterna men laget försvarade sig bra.

I den 13:e matchminuten drev Jonna Ståhl fram med bollen utanför Göteborgs straffområde, hon fick syn på Ritah Kivumbi som gjorde en fin löpning och var på väg igenom försvaret. Ståhl slog passningen perfekt och Kivumbi kunde enkelt placera in 1-0 för Växjö.

Efter Växjös ledningsmål hade Göteborg svårt att komma tillbaka till sitt inledande presspel och Växjö DFF kunde ta över kommandot i matchen. Dock hade laget svårt att skapa målchanser.

Göteborg fick i den 25:e minuten en frispark som Elin Rubensson slog in och som Rebecka Blomqvist nickade tätt över Katlynn Fraines ribba.

Två minuter senare hade Göteborg, som hade börjat hitta tillbaka till sitt inledande spel, en hörna. Olivia Scough slog den med en farlig skruv som ett tag såg ut att gå rakt in i mål men Växjö kunde nicka ut till en ny hörna som dock blev ofarlig.

Hemmalaget tryckte på och skulle få en jättechans till innan den första halvleken var över. Göteborg vann bollen högt upp i plan och Olivia Scough slog en passning till en helt öppen Elin Rubensson som sköt. Katlynn Fraine var beredd i målet och stod för en ruskigt bra räddning och höll Växjös ledning intakt till halvtidsvilan.

Bortsett från ett friläge som Fraine räddade var det Växjö som hade den bästa inledningen på den andra halvleken. Växjö fick två frisparkar i farliga lägen, den ena resulterade i en variant som ledde till ett farligt avslut som Loes Geurts i Göteborgsmålet räddade. Den andra slog Jelena Cankovic tätt över Ribban.

Ritah Kivumbi höll på att få ett nytt friläge i den 55 minuten men målvakten hann först till bollen. Kivumbi rann återigen igenom en minut senare, denna gången blev det för mycket för Göteborgsförsvaret som rev ner henne och orsakade en straff. Anna Anvegård slog kyligt in 2-0 i målvaktens högra hörn.

Endast tre minuter efter straffen kom Rebecka Blomqvist fri för Göteborg, Fraine kom ut och träffade spelare istället för boll, Rött kort på Fraine och en frispark i farligt läge blev resultatet av hela situationen. Ritah Kivumbi fick kliva av för reservmålvakten Moa Edrud.

Göteborgs första riktigt farliga läge efter utvisningen när Adelina Engman fick bollen i straffområdet, Edrud kom dock ut bra och räddade fint innan försvaret kunde komma till undsättning och fick ut bollen till en inspark.

Nellie Karlsson tvingades att utgå efter att hon skadat sig i en duell med en Göteborgsspelare och hon ersattes av Anna Hjälmkvist.

Nästa Göteborgsläge kom i matchminut 75 när Moa Edrud tappade ett inlägg från ena kanten och Olivia Scough kom riktigt nära på att peta in en reducering men bollen gick på fel sida av stolpen.

Göteborg tryckte på och i den 80:e matchminuten kom det ett inlägg som en anfallare fick foten på, Moa Edrud var dock med på noterna och lyckades rädda och hålla i bollen.

Göteborg skulle få utdelning för sitt tryck när Annahita Zamanian fick bollen och var helt öppen i bortre delen av Växjös straffområde, hon placerade bollen under Edrud och reducerade till 1-2 för Göteborg i den 82:e matchminuten.

Göteborg lyckades även kvittera. Efter flipperspel i Växjös straffområde hamnade bollen hos Elin Rubensson som dundrade upp bollen i nätet bakom Moa Edrud i den 84:e minuten.

Växjö DFF stod upp bra men kunde inte stå emot när Göteborg vände på matchen efter en frispark som slogs in av Rubensson och som hittade Blomqvist som sköt in 3-2 för Göteborg.