Sent mål sänkte Växjö DFF

Kristianstad och Växjö är två lag som både gjort och släppt in få mål den här säsongen. När de möttes i Damallsvenskan på lördagen var det alltså inte oväntat att det bara blev ett mål. Kristianstad gjorde det sent och vann alltså med 1–0 (0–0).
Kristianstad (från smålandspostens utsända) • Publicerad 18 augusti 2018
Anna Anvegård hade ett bra läge i andra halvlek, men sköt över. Istället avgjorde Kristianstad på tilläggstid.Foto: Lena Gunnarsson

Växjö DFF ersatte avstängda Stina Lennartsson med Alexandra Jonasson på centrala mittfältet och på topp startade Sofia Johansson istället för Ritah Kivumbi.

Kristianstad, som saknade försvarsklippan Sif Atladottir för första gången på 35 matcher, mönstrade en 3–4–3-uppställning med den uppenbara taktiken att på kanterna försöka komma runt Växjös trebackslinje.

Yttermittfältarna Evelina Duljan (till höger) och Ogonna Chukwudi (till vänster) var väldigt offensiva och sökte samspel med lagets tre anfallare, i första hand Alice Nilsson och Amanda Edgren.

Växjös tre mittbackar fick därför väldigt många spelare att hålla koll på när inte yttermittfältarna hann falla ned och ge understöd.

Redan efter fem minuter hade Duljan ett farligt inlägg och hemmalaget fixade tre hörnor innan ens en kvart var spelad. Växjö hade dålig rörelse i laget vilket ledde till en hel del bolltapp.

Amanda Edgren hade efter 38 minuter en nick ur dålig vinkel som Växjös Jennie Nordin fick bort på egen mållinje.

Växjö å sin sida skapade lika få chanser i en sömnig första halvlek. Frida Boriero ruschade starkt efter 27 minuter men Jelena Cankovic fick inte kontroll på hennes sistapass.

Växjös unga, danska forward Signe Holt Andersen oroar Kristianstads backlinje.
Växjös unga, danska forward Signe Holt Andersen oroar Kristianstads backlinje.Foto: Lena Gunnarsson

Inför andra halvlek bytte Växjö ut Sofia Johansson. Hon ersattes av nya, unga danskan Signe Holt Andersen.

Men det var hemmalaget som förde spelet. Bland annat hade inhopparen Tine Schryvers några bra hörnor som vållade Katie Fraine vissa problem.

Efter 72 minuter bytte Växjötränaren Pierre Fondin ut Alexandra Jonasson och satte in Ritah Kivumbi. Samtidigt klev Jelena Cankovic ner på mittfältet.

Kivumbi testade ett direktskott med kvarten kvar, men det gick över.

Efter 76 minuter fick Anna Anvegård ett jätteläge efter ett fint anfall med Cankovic, Jonna Ståhl och Boriero i huvudroller. Men hennes avslut gick över.

I 86:e minuten kapades Jonna Ståhl och Växjö fick frispark i ett bra centralt läge. Cankovic sköt och bollen ändrade riktning på en hemmaspelare, trots det kunde hemmakeepern sträcka ut och rädda.

Så här dags var det alltså Växjö som hade spelet och skapade flest chanser.

Men på tilläggstid stack Kristianstad upp i en kontring. Amanda Edgren tog sig runt på högerkanten och skickade in bollen centralt där Tine Schryvers via stolpen gjorde matchens enda mål.

Därmed fick majoriteten av de 486 åskådarna jubla efter slutsignalen.