Serieledande Lakers föll mot tabelljumbon

Ett hypereffektivt Rögle med Juhamatti Aaltonen i målform och en storspelande målvakt i Justin Pogge såg till att det var hemmapubliken som fick jubla högst i Lindab Arena när serieledaren Växjö Lakers besegrades med 6–2.
ÄNGELHOLM • Publicerad 6 januari 2018
Rögles målvakt Justin Pogge räddade 36 av de 38 skotten han fick mot sig.
Rögles målvakt Justin Pogge räddade 36 av de 38 skotten han fick mot sig.Foto: Erland Segerstedt/TT

I serieledande Växjö Lakers gjorde Tuomas Kiiskinen comeback efter skada, men det var en annan finländare som stal showen inledningsvis. Nämligen Juhamatti Aaltonen i tabelljumbon Rögle.

Först satte Aaltonen 1–0 på straff efter 5.40 sedan Edwin Hedberg blivit upphakad i fritt läge.

Sedan åkte målvakten Viktor Fasth och Brendan Shinnimin ut två minuter var för tripping. Fem mot tre-läget utnyttjade Rögle till 2–0. Åter var det Aaltonen som stod för målskyttet när han satte dit pucken från nära håll.

Efter 11.54 fullbordade Aaltonen sitt hattrick när han hittad en lucka mellan Viktor Fasths benskydd.

Tre Aaltonenmål inom loppet av sex minuter och 14 sekunder.

Tre minuter efter 3–0-målet var Juhamatti Aaltonen nära att sätta dit 4–0, men den här gången lyckades Fasth rädda skottet.

I slutet fick Lakers spela fem mot fyra och med bara åtta sekunder kvar av första perioden transporterade Joel Persson pucken från egen zon upp till Röglemålet där han avslutade med ett snärtigt skott i närmsta krysset utom räckhåll för målvakten Justin Pogge.

Om det var händelserikt i första perioden var det minst lika händelserikt i andra perioden.

Efter 7.31 in på perioden sköt Rögle sitt första skott på mål och pucken gick in bakom Viktor Fasth. Ett slumpmål i powerplay där Linus Sandin, ståendes bakom förlängda mållinjen, sköt ett skott som tog Lakersbacken Daniel Rahimis skridsko och vallades in i mål.

Lakers skapade mängder med bra lägen, men Justin Pogge vägrade släppa in pucken bakom sig. Halvvägs in på perioden hakades Brendan Shinnimin upp i friläge och domaren dömde straff för Lakers,

Skyttekungen Andrew Calof lyckades dock inte överlista Pogge.

Efter en spelvändning efter 11.03 av Rögle vräkte sig Taylor Matson fram och satte 5–1. Det var Rögles blott tredje skott på mål i mittperioden och Lakers skiftade målvakt. Viktor Andrén kom in i stället för Viktor Fasth.

Lakers fortsatte trycka på, men fick inte hål på Röglemålvakten och frustrationen var märkbar hos Växjöspelarna. Brendan Shinnimin drog på sig en tvåa för tripping i anfallszonen och åkte även på tio minuters personligt straff för osportsligt uppträdande när han sköt pucken i mål efter avblåsning.

I tredje perioden försökte Lakers nå i kapp, men Rögle försvarade sig effektivt och trots att Noah Welch dundrade in 5–2 i krysset halvvägs in på sista perioden.

Efter 57.37 fastställde Daniel Widing slutresultatet när han skickade in 6–2 i tom kasse.

Därmed bröt Rögle en elva matcher lång förlustsvit mot Växjö Lakers. Senast Rögle besegrade Lakers var den 12 januari 2013 då man vann hemma med 3–0.