SM-guldet är nära för Lakers – jättenära

VÄXJÖ Artikeln publicerades

 

Växjö Lakers jublade efter segern mot Skellefteå.
Foto: Urban Nilsson
Växjö Lakers jublade efter segern mot Skellefteå.

Manegen är krattad för Växjö Lakers fram till SM-guldet. Lördagens seger med 4–1 hemma mot Skellefteå i finalmatch 3, inför ett fullsatt Vida Arena, innebär att Lakers har skaffat sig fyra matchbollar. Den första kan slås in redan i morgon söndag när lagen möts igen.

Viktor Fasth var tillbaka i Lakers efter den hjärnskakning han ådrog sig i semifinalen, men ”supernollan” Viktor Andrén fick fortsatt förtroende i kasse medan Fasth fick agera båsöppnare.

I övrigt formerade sig Lakers likadant som i de två tidigare finalmatcherna.Efter de två föregående matcherna, 7–0 och 4–0 i Lakersfavör, var den stora frågan om Skellefteå skulle lyckas få hål på Lakers och Andrén?

Svaret dröjde fram till 33.08 när Oscar Möller elegant volleystyrde in pucken bakom Viktor Andrén.

Första perioden slutade mållös. Lakers förde spelet inledningsvis, men sedan fick Skellefteå med sig tre raka powerplay, där Oscar Möller var närmast att göra mål, men Viktor Andrén stod för en stor parad.

I inledningen av andra perioden stod Lakers för en liten fartökning och efter 7.57 låg pucken i nätet bakom Joni Ortio i Saikkassen. Andrew Calof slog in sin egen retur på volley. Det krävdes videogranskning innan domarna kom fram till att det var hög klubba och dömde bort målet.

Saik kom in mer i matchen och Jimmie Ericsson gjorde precis som Janne Pesonen i Lakers gjort tidigare i perioden, han sköt pucken klockrent i ribban.

När Oscar Möller sedan gjorde 0–1-målet fick Lakers den knäpp på näsan man behövde.

Oliver Bohm har precis skjutit 1–1-kvitteringen.
Foto: Urban Nilsson
Oliver Bohm har precis skjutit 1–1-kvitteringen.

Oliver Bohm laddade från blå. Kanske inte stora kanonen, men pucken smet in i mål längs med isen. Elias Pettersson stod för ett uppoffrande arbete genom att skymma framför målburen. Tid för målet: 37.23.

58 sekunder senare, i spel fyra mot fyra, fick poängkungen Elias Pettersson en fin passning av Robert Rosén och knäppte upp pucken i krysset.

Lakers hade vänt 0–1 till 2–1 på mindre än en minut inför den tredje perioden.

En tredje period där det grinade till sig mer och mer på isen efter varje avblåsning som ljöd.

Lakers höll skallarna kallast och halvvägs in på tredje perioden stod ständige retstickan Brendan Shinnimin för en kalaspassning fram till Andrew Calof som fri med Ortio satte pucken högt till 3–1.

Saik hade inget motmedel och innan matchen var slut satte Elias Pettersson sitt andra mål för kvällen i tom kasse.

Publiken i den kokande arenan stod upp och applåderade fram sitt lag till 4–1-segern.

Skellefteå har krupit närmare och närmare för varje match i finalserien, men för att lyckas vända den här finalserien måste Lakers förlora fyra raka matcher...

I morgon söndag spelas finalmatch 4 i Skellefteå Kraft Arena. Då har Växjö Lakers chansen att spela hem sitt andra SM-guld i klubbens 21 år unga historia.