Söderstadion – tur och retur

Sport Artikeln publicerades

I tre säsonger spelade Freddy Söderberg i den grönvita Hammarbytröjan – det sista året hamnade han rejält i frysboxen och avslutade sejouren i farmarlaget.
I morgon är han tillbaka på brottsplatsen – då väljer Österforwarden att berätta historien om sitt Stockholmsäventyr.

Sitt senaste framträdande på Söderstadion har Freddy Söderberg redan lagt bakom sig. Då i en division 1-match i mitten på oktober med Hammarby TFF (farmarlaget) började han på bänken mot Östersund, men kom in en bit in på den andra halvleken. I slutminuten fick forwarden det röda kort som gjorde att han missade årets premiär i superettan med Öster. Matchen slutade 0–1.
-Jag fick det för snack. Vi gjorde att mål efter en hörna som blev bortdömt och då blev jag arg på domaren. Men nu är det avtjänat och glömt, säger Freddy Söderberg.
Utvisningen säger mycket om i vilket sinnestillstånd 26-åringen lämnade Stockholmsklubben med. Fram till sommaren hade Söderberg fått minimalt med speltid i a-laget och bara startat i en enda match – trots att laget vacklat ordenligt i prestationerna.
-Jag befann mig i ett läge där jag hade kunnat välja att gå till andra klubbar i superettan som hörde av sig, eller att bita ihop och fortsätta att träna med a-laget. Men jag kom inte överrens med tränarna (Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist) och valde då att spela av säsongen i HTFF (Hammarby TFF) och sedan gå vidare någon annanstans.

Efter att Freddy Söderberg vann skytteligan med 23 mål i division 1 södra säsongen 2007 hade han en rad med erbjudanden att ta ställning till. Halmstad, Norrköping, Trelleborg, Landskrona och Ängelholm var alla ute efter Värnamos striker som satt på ett utgående kontrakt. Till sist föll valet på Hammarby efter att Söderberg varit uppe i Stockholm och spelat två testmatcher och bekantat sig med klubben och dess dåvarande tränare Tony Gustavsson.
-I slutändan var det ett enkelt beslut. Jag ville inte missa chansen att spela i en så stor klubb. Det var hela paketet som avgjorde. Jag fick en bra magkänsla direkt och Hammarby visade att de verkligen ville ha mig.
Så här i efterhand, hade du gjort samma klubbval i dag?
-Ja, det hade jag gjort. Det går ju inte att ångra ett beslut. Samtidigt som det var upp och ner fotbollsmässigt var det en rolig tid. Jag trivdes i Stockholm och jag är stolt över att ha spelat i Hammarby.
Du kom tillbaka till Öster, kan det bli en vända till i Bajen?
-Haha, jag har gjort mitt där. Jag tror inte att det kommer att komma något mer erbjudande från dem.

Hittills i årets superetta har Freddy Söderbergs återkomst till Växjö inte varit annat än en stor succé. Sju mål och delad andraplats i skytteligan talar sitt tydliga språk.
I morgon hoppas Östers skyttekung utöka skörden. Enligt Söderberg blir det första målet i matchen av mycket stor vikt.
-Om vi gör 1–0 kommer Hammarby att få publiken emot sig. Jag tror inte att de tolererar en till förlust på hemmaplan. Gör de däremot 1–0 får Bajen ett uppsving och det blir jobbigare för oss. Vi åker upp helt utan press. Kanske är det här den svåraste bortamatchen på hela året. Jag ser oss som underdogs och jag tycker att det passar oss väldigt bra.
Hur kommer det att kännas för dig när du springer ut på Söderstadion igen?
– Det ska bli roligt. Det är alltid något extra att spela mot gamla kompisar. Det gäller att när väl matchen börjar, att se det som vilken match som helst.
Men vilken match som helst är det så klart inte – allra minst för Freddy Söderberg som kommer att göra allt han kan för att dölja det för hemmapubliken. För någon "Sören Cratz-hyllning" lär det inte bli tal om.