Södertälje bröt Tingsryds segersvit

TINGSRYD Artikeln publicerades

Efter fyra raka segrar åkte Tingsryd åter på en förlust när Södertälje vann med 5–2 i Nelson Garden Arena. Framförallt var det special teams som avgjorde matchen. SSK gjorde fyra av sina fem mål i powerplay.

Det var två av seriens formstarkaste lag som ställdes mot varandra i Nelson Garden Arena. Södertälje kom till spel med 12 inspelade poäng av 15 på de fem senaste matcherna. Lika många poäng hade Tingsryd i bagaget efter fyra raka trepoängare på slutet.

Efter matchen delades det ut tre poäng till Södertälje medan Tingsryd fick noll.

Matchen inleddes i ett högt tempo där lagen bytte målchanser med varandra i den första perioden.SSK tog ledningen efter 5.28 genom et skott av Thomas Valkvae-Olsen i matchens första powerplay.

Bara 58 sekunder senare replikerade Taif genom Victor Laz som skickade in sitt första allsvenska mål i den grönvita tröjan.

Tingsryd hade flera bra lägen att ta ledningen, vilket även SSK hade. Taif åkte på ytterligare två utvisningar i perioden och klarade ut det första boxplayet. Men när man i slutminuten av perioden åter tvingades spela fyra mot fem föll också 1–2.

SSK:s 2–3-skytt Henrik Nyberg rundar Taifbacken Daniel Norbe. Vid det här tillfället räddar dock Niklas Rubin avslutet.
Foto: Urban Nilsson
SSK:s 2–3-skytt Henrik Nyberg rundar Taifbacken Daniel Norbe. Vid det här tillfället räddar dock Niklas Rubin avslutet.

Niklas Rubin i målet hade ingen chans när Thom Flodkvist fick pucken i bra läge precis framför målet.

Hemmalaget var inte riktigt enig med domarens bedömning vid ett par av utvisningarna.

I andra perioden rivtstartade Tingsryd och efter bara 32 sekunder spel stod det 2–2 efter ett snyggt anfall där Mathieu Tousignant dundrade in pucken efter starkt och fint förarbete av Emil Forslund.

Glädjen blev dock kortvarig eftersom SSK återtog ledningen mindre än fem minuter senare efter en snabb spelvändning där Henrik Nyberg hittade Niklas Rubins ena kryss.

Taif fick sedan tre ypperliga chanser att kvittera med 2 x 3 minuters spel i fem mot fyra. Men Taif fick inte PP-spelet att klaffa. Närmast var Mathieu Tousignant med en styrning som målvakten dock han rädda.

0.30 in på tredje perioden drog Tingsryd på sig en utvisning och det omsatte SSK:s Nicklas Heinerö till 2–4 när han framför näsan på Niklas Rubin styrde in pucken.

Taif fick sedan chansen att reducera i powerplay, men åter hackade fem mot fyra-spelet. I stället tryckte Jacob Spångberg in 2–5. Det fjärde målet i powerplay för Södertälje och det kom bara fyra sekunder efter att bortalaget fått in en femte spelare på isen efter att lagen spelat med fyra utespelare var på isen.

Resten av matchen spelades av i rask takt.

– Vi släpper in fyra mål i boxplay och det är under all jävla kritik. Vi har varit bra där tidigare men i dag var det för dåligt och powerplay var inte bättre det. Så matchen avgörs i de två momenten. I fem mot fem är det så jämnt som det är i den här ligan, men släpper du fyra mål i boxplay vinner du inga matcher, men det tillhör hockeyn och Södertälje vann välförtjänt, sa Tingsryds tränare Magnus Sundquist.

Kollegan i SSK, Ulf Lundberg var desto nöjdare med sitt lag powerplay och de tre poängen.

– Jag är naturligtvis jättenöjd. En tung seger för oss.

Då Tingsryds lagkapten Robin Olsson insjuknat i feber passade de som handen i handsken att nye amerikanen Brian Salcido gjorde debut i Tingsryd. Den rutinerade backen bildade backpar med Niklas Enberg och han presenterade sig redan efter 20 sekunder när han täckte matchens första skott när SSK:s Victor Andersson fick på en puckträff.

Nye Taifbacken Brian Salcido i en puckduell med SSK-forwarden Victor Andersson.
Foto: Urban Nilsson
Nye Taifbacken Brian Salcido i en puckduell med SSK-forwarden Victor Andersson.

I övrigt stod Salcido för en gedigen insats, med tanke på att det var hans första match för säsongen. Han fick mycket istid, var säker defensivt och deltog även lite i boxplay. Han visade också prov på sina offensiva egenskaper, där han ingick i en av Taifs powerplayuppställningar och hade ett par bra skott på mål.

Salcido var dock inne på isen nära Södertälje kontrade in det matchavgörande 2–3-målet i den andra perioden efter en kontring då Taifförsvaret inte riktigt hängde med.

– Han har inte spelat en match sen förra året och går in och är lugn. Det finns inget att klaga på där utan det syns att han har varit med på hög nivå, kommenterade Magnus Sundquist vars lag i nästa omgång tar emot AIK hemma i Nelson Garden Arena.

En inte allt för djärv gissning är att det lär finslipas en del detaljer i både fyra mot fem-spelet och fem mot fyra-spelet fram till onsdag.

Tingsryd-Södertälje 2-5 (1-2, 1-1, 0–2)

Mål: Tingsryd: Victor Laz, Mathieu Tousignant.

Södertälje: Thomas Valkvae-Olsen (PP1), Thom Flodkvist (PP1), Henrik Nyberg, Nicklas Heinerö (PP1), Jacob Spångberg (PP1).

Publik: 1738.