Steneros: Så bra är finallagen

Sport Artikeln publicerades
Foto:Lena Gunnarsson

På lördag ställs Växjö Vipers mot Falun i innebandyns SM-final i Globen. Smålandspostens innebandyexpert Pontus Steneros sätter betyg på de båda finallagen.

Växjö Vipers

Målvakt: 5

Eero Kosonen har så här långt den här säsongen vunnit VM-guld, blivit utsedd till världens bästa målvakt och årets målvakt i SSL, samt storspelat på vägen fram till SM-finalen. I slutspelet har 30-åringen stora stunder varit en levande vägg, och utstrålar världsklass rakt igenom. Med sin rutin blir han Växjös viktigaste spelare i Globen.

Backar: 3

Här sticker den tekniska speluppbyggaren Markus Jonsson och den stenhårde Johan Roos ut. Just Johan Roos har höjt sitt spel rejält i slutspelet när det hettat till ordentligt. Bakom dessa två är det dock lite tunnare, även om Vipers har två kraftpaket i Eric Roos och Magnus Jansson.

Forwards: 4

Här finns mängder av kvalitet och bredd. Den stora styrkan är att om en kedja inte har sin bästa dag, finns det alltid en annan som kliver fram och tar ansvar. Vipers poängkung i grundserien Valdemar Ahlroth bildar en offensiv stark trio tillsammans med landslagsmannen Ludwig Persson och hetlevrade Jesper Sankell. Filip Kjellsson är hetare än på länge och leder lagets interna poängliga i slutspelet med åtta mål och fem assists. Bredvid honom finns stjärnan André Andersson, som har betydligt mer att ge.

Tränare: 4

Niklas Nordén har gjort ett otroligt starkt jobb med Växjö Vipers. På fyra år har Växjötränaren förvandlat en nykomling till ett topplag. Det har blivit fyra raka slutspel och nu är det talangfulla laget ända framme i Globen. Med enormt mycket energi och en aktiv coachning kan Niklas Nordén förändra en matchbild. Det som saknas är rutinen i de stora sammanhangen, likt en SM-final.

Totalt: 16

Falun

Målvakt: 4

Den storvuxne Johan Rehn har en enorm slutspelsrutin både från klubblaget och landslaget. 27-åringen har visat upp fin form i slutspelet, framför allt i semifinalen mot Storvreta där han stod för flera fina prestationer. En målvakt att lita på i de stora sammanhangen.

Backar: 4

Har superligans bästa back i Emil Johansson, som framför allt är otroligt stark offensivt. 24-åringen har gjort imponerande 78 poäng (33+45) på 37 grundserie- och slutspelsmatcher. Bredvid den klart lysande stjärnan finns massor av rutin och skicklighet i landslagsmannen Thomas Holmgren. Även i Adam Fernqvist finns mycket rutin. Bakom dessa tre spetsspelare är det dock lite tunnare och den rejäla bredden på backsidan saknas i årets Falunupplaga.

Forwards: 5

Här är det världsklass på många positioner. Kolla bara på förstakedjan som innehåller Alexander Galante Carlström, utsedd till världens bästa spelare och överlägsen poängkung i SSL, plus den stora kreatören Rasmus Enström. Mellan dem finns landslagsmannen Jonas Adriansson, som är farlig framåt men som också gör ett enormt jobb i defensiven, inte minst när Emil Johansson går på sina offensiva räder. Bredden är också stark. I andrakedjan finns exempelvis en stekhet Johannes Larsson och en nyuttagen landslagsman i Casper Backby.

Tränare: 5

Thomas Brottman är en vinnare som vet vad som krävs för att gå hela vägen. Har en rad SM-guld och en hel del rutin med sig i bagaget in till Globen. Inte rädd för att peta sina stjärnor om de inte levererar.

Totalt: 18