Innebandy: Stjärnmålvakten lämnar Växjö

Växjö Artikeln publicerades

Växjö Vipers tappar en tung pusselbit inför nästa säsong.

Nu är det klart att målvakten Eero Kosonen lämnar klubben.

– Ett jättetapp. Inget snack om saken, säger Växjötränaren Niklas Nordén till Smålandsposten.

Eero Kosonen lämnar Växjö Vipers.
Foto: Lena Gunnarsson
Eero Kosonen lämnar Växjö Vipers.

Eero Kosonen har varit en av de absolut viktigaste spelarna i Växjö Vipers när klubben etablerat sig i den svenska superligan.

Årets kvartsfinalförlust mot Linköping blev dock målvaktens sista matcher med Växjö. Kontraktet går ut och någon förlängning blir det inte.

Totalt blev det tre säsonger och 95 matcher i Växjö Vipers för Kosonen. Åren 2016 och 2017 blev 31-åringen utsedd till världens bästa målvakt.

– Jag och min sambo har trivts jättebra i Växjö och det har varit tre roliga och lärorika år. Jag är otroligt tacksam för alla runtom laget som gjort det enkelt för oss att bo och spela här i Växjö. Höjdpunkten rent sportsligt är såklart finalen ifjol där vi verkligen gjorde en fin säsong även om vi inte fick guldet med oss hem, säger Eero Kosonen i ett pressmeddelande.

Växjös tränare Niklas Nordén förklarar att Kosonens flytt är ett jättetapp för klubben.

– Eero har varit en stor nyckel för oss. Det ska vi inte sticka under stol med. Kanske inte i det här slutspelet men i allting annat. Det är det vi ska minnas honom för. Nu på slutet har han stått lite halvsliten och det har inte gynnat honom. Annars har han varit helt fantastisk, både som spelare och som människa, säger Nordén till Smålandsposten.

Hur ersätter ni Kosonen?

– Vi har letat målvakter ett rätt så bra tag faktiskt. Vi vill att det ska passa in och att det ska vara rätt träff. Det ska inte bara vara att vi tar en ny målvakt bara för att just han är ledig. Någonstans har vi en viss idé att jobba med lite yngre förmågor även på målvaktssidan. Vi har haft stora framgångar med våra yngre spelare under en längre tid.

Det blir ingen lätt uppgift att ersätta världens bästa målvakt?

– Det kan man inte. Det finns bara en som är bäst. Samtidigt måste man tänka att man får vinster genom att byta målvakt. Så klart förlorar vi en go människa och en grym målvakt. Vi får försöka hitta andra sätt och göra en liten ombyggnad. Då behöver vi kanske tänka nytt och ge andra människor större förtroende.

Niklas Nordén berättar att Eero Kosonen nu ska flytta hem till Finland.

– Jag vet att han ska hem, men jag vet inte i vilken klubb han ska spela, säger Växjötränaren.

Växjös andra målvakt, Edin Omanovic, sitter också på ett utgående kontrakt.

– Det pågår diskussioner med Edin om hans framtid. Mer än så kan jag inte säga faktiskt, säger Niklas Nordén.