Straffen som ger Oliver dubbla guldmedaljer

Phoenix, Arizona Artikeln publicerades

Han är en av världens bästa backar.

Med en iskall straff sköt han turneringens sista puck i mål när Tre Kronor för första gången besegrade Kanada i en VM-final.

Smålandspostens guldmedalj 2017 tilldelas Oliver Ekman-Larsson.

– Tack så jättemycket! Det här är fantastiskt stort för mig. Och med tanke på vilket 2017 jag själv och min familj haft känns det ännu större, säger Oliver Ekman-Larsson från ett 19-gradigt Phoenix.

Ja, 2017 blev året där den djupaste sorgen och den mest underbara segerglädjen gick sida vid sida. Under våren gick Olivers mamma och största supporter Annika bort i cancer. I februari lämnade Oliver Arizona och åkte hem till Tingsryd för att ta farväl.

Trots den outsägliga sorgen och tomheten valde Oliver Ekman-Larsson sedan att tacka ja till VM-spel. Det skulle bli ett mycket speciellt världsmästerskap, både för Sverige och Oliver.

En säsong där hockeyn kommit i andra och tredje hand tvingades Oliver spela sitt första VM utan Annika på läktaren. Men han spelade för henne, och som han gjorde det.

2017 blev det värsta året i Oliver Ekman-Larssons liv. Under våren gick hans mamma Annika bort.
Foto: Janerik Henriksson/TT
2017 blev det värsta året i Oliver Ekman-Larssons liv. Under våren gick hans mamma Annika bort.

Efter 3–1 mot Schweiz i kvartsfinal och 4–1 mot Finland i semin var ett stjärnspäckat Sverige klart för att göra upp om guldet. På andra sidan isen: ett lika stjärnspäckat Kanada.

Det blev en match att minnas. En jämn batalj där lagen turades om att inneha trycket och där det stod 1–1 efter såväl tre som fyra spelade perioder.Avgörandet sker på straffar. Henrik Lundqvist mot Calvin Pickard. Efter två missar sätter Nicklas Bäckström sin straff. Efter ännu en missad kanadensisk straff är det Oliver Ekman-Larssons tur.

Han åker fram, lurar ner Pickard, drar klubba och puck åt vänster, fortsätter ännu mer åt vänster och kan till slut skicka in trissan i ett halvöppet mål. Därpå följer två ytterligare straffmissar och när inte heller Mitch Marner kan lura Henrik Lundqvist är saken klar.

– Jag kände en väldig lättnad efter att jag satt min straff och tänkte "Yes, nu har jag gjort mitt!". När jag sedan ser Lundqvist rädda den sista straffen kör jag i 110 ut på isen och slänger mig i högen av spelare. Jag minns lättnaden och det väldiga glädjen mitt i allting.

 

Straffen, Oliver? Iskall.

– Jag hade faktiskt redan före straffläggningen knäppt upp spännet på tröjan och lagt ner hjälmen. Jag hade missat en straff i gruppspelet och tänkte att det inte fanns en chans på världskartan att jag skulle få lägga igen, också med tanke på vilka andra spelare vi hade i laget.

– Men jag fick åka ut igen och tänkte först skjuta, eftersom jag sett att Bäckström gjort mål på sin straff med ett skott. Men målvakten gick ner ganska mycket när han såg att jag tänkte skjuta. Därför höll jag i pucken lite och straffen blev snyggare än vad jag tänkt. Jag önskar jag kunde säga att den var genomtänkt, men jag tog vad han gav mig.

Oliver Ekman-Larsson hann bara spela en säsong med moderklubben Tingsryds AIF innan han värvades av Leksand i Hockeyallsvenskan där han gjorde två fina säsonger 2008-2010. Efter att ha draftats redan som nummer sex av Arizona Coyotes (som då hette Phoenix Coyotes) har han sedan 2010 hållit till i öknen i Glendale, Arizona, som en av NHL-klubbens absolut största stjärnor.

Men varken i Tingsryd, Leksand eller Arizona eller i de olika landslagen har Oliver Ekman-Larsson fått känna på att gå hela vägen fram till att vinna något.Den magiska straffläggningen i tyska Köln blev därför en viktig milstolpe.

– Självklart. Jag har varit med och spelat VM några gånger och har ett silver och ett brons och ett brons i JVM. Jag har varit med i stora matcher men samtidigt har laget inte räckt till. Därför var det skönt att äntligen få vinna något och lära sig vad som krävs för att vinna. Att det gäller att offra varenda tand om det krävs.

Oliver Ekman-Larsson tillhör de stora backarna i NHL. Men han är lika känd för sin ödmjukhet och sin omtänksamhet. Trots sin stjärnstatus och sitt monsterkontrakt tar han sig tid för de nya, unga oerfarna killarna i laget. När Clayton Keller kom som tyst och nervös tonåring som rookie till Arizona fanns Oliver där och tog hand om honom.

Keller sa nyligen om Oliver till sajten Sportsnet:

– Han var där för mig och hjälpe mig komma in. Han är en person som är bra att ha kring sig och har blivit en god vän.

Unge William Nylander fick på samma sätt ta del av Olivers generositet under VM.

– Han tar hand om dig. Han är en sådan människa du gärna har runt dig, säger Nylander till Sportsnet.

Oliver rycker nästan på axlarna när hans omtänksamhet kommer på tal. För honom är det en självklarhet att hjälpa andra.

– Det får jag ge mamma och pappa. Jag har fått en bra uppfostran. Att ta hand om varandra utanför isen är något jag tycker betyder mer än själva hockeyn. Oavsett om det varit i Tingsryd, Leksand eller Arizona har det alltid funnits folk som varit snälla och tagit hand om mig när jag kommit dit som ny. Det är något jag tagit med mig. Jag respekterar mina lagkamrater och vill visa de yngre vägen till att vara bra spelare och samtidigt vara bra människor utanför.

Tiden går. Oliver är 26 och redan inne på säsong åtta i Arizona. Det finns en jämförelse mellan honom och Börje Salming som är relevant. Precis som Salming tillhörde NHL:s bästa backar spelade han, med undantag för en säsong i Detroit, för samma lag, Toronto, under hela sin NHL-karriär. Ett lag som aldrig lyckades vinna något.

Oliver Ekman-Larsson är superstjärna i Arizona Coyotes.
Foto: Chris O'Meara
Oliver Ekman-Larsson är superstjärna i Arizona Coyotes.

Det är lite samma grej för Oliver, som är stjärnan i ett lag utan Stanley Cup-utsikter. Till sommaren är det praktiskt möjligt att han trejdas bort från Arizona. Men dels har Oliver aldrig uttryckt någonting annat än att han stortrivs i Arizona, dels har general managern John Chayka sagt att alla diskussioner om att trejda svensken "varat i max fem sekunder".

– Det finns alltid två sidor. Jag tror att många försöker ta den enkla vägen ut genom att gissa vilket lag som har chansen att vinna cupen. Jag själv känner att jag trivs så pass bra att jag vill spela kvar. Det är det viktigaste för mig, att jag trivs. Och det finns alltid positiva sidor även när man spelar i ett lag som inte varit i slutspel speciellt ofta. Jag vill vara den spelare som tar laget till slutspel och kanske till andra rundan där.

 

Du kan bli trejdad nästa sommar. Tankar om det?– Jag tycker att det är onödigt att lägga tid på att fundera på det. Vill klubben inte ha mig kommer jag att bli bortbytt och är jag inte tillräckligt bra kommer det att hända. Därför försöker jag vara den bästa spelaren jag kan vara för dagen och i alla matcher. Jag har ett år kvar på kontraktet och kan inte bytas bort förrän tidigast den 1 juli nästa år. Och när den dagen kommer antar jag att vi vet mer.

Arizona är just nu NHL:s sämsta lag. Dåliga nyheter för Oliver som Arizonaspelare men goda nyheter för förbundskaptenen Rikard Grönborg inför kommande VM i Danmark.

För du spelar väl nästa VM, Oliver?– Ja, som det ser ut nu gör jag det, om det inte händer något väldigt drastiskt under vår säsong här. Har man fått blodad tand som jag fått nu vill man ju vara med om det igen och det är klart jag ställer upp. Det kommer jag alltid göra så länge jag inte är skadad. Det kommer att bli ett jättebra tryck runt VM i Köpenhamn och man kan aldrig vinna för många VM-guld.

fakta

Tidigare vinnare

TIDIGARE VINNARE AV GULDMEDALJEN

1947: Torsten Ullman, skytte

1948: Gunnar Pettersson, friidrott

1949: Sven Davidsson, orientering

1950: Birger Hultqvist, friidrott

1951: Maiken Fouckt, skytte

1952: Gunnar Tjörnebo, friidrott

1953: Oskar Fröstell, skytte

1954: Stefan Barck, friidrott

1955: Bengt Terling, skytte

1956: Rolf Olausson, fri­idrott

1957: Tage Rohdin, brottning

1958: Owe Jonsson, fri­idrott

1959: Bo Stenmalm, modern femkamp

1960: Egon Nilsson, friidrott

1961: Cege Johansson, friidrott

1962: L O Swantesson, skytte

1963: Bertil Gustavsson, friidrott

1964: Birger Fransson, skytte

1965: Bengt Bendéus, friidrott

1966: Sam Johansson, friidrott

1967: Karl-Axel Blomqvist, fotboll

1968: Tommy Svensson, fotboll

1969: Tage Sollervall, skytte

1970: Kurt Elmgren, brottning

1971: Necati Mustafa, brottning

1972: Mikael Örtegren, golf

1973: Stefan Johansson, motor

1974: Eva-Lotta Kihlberg, simning

1975: Göran Lundqvist, golf

1976: Anders Linderoth, fotboll

1977: Per-Olof Sjöberg, friidrott

1978: Göran Hagberg, fotboll

1979: Kjell Lauri, orientering

1980: Mats Wilander, tennis

1981: Thomas Ravelli, fotboll

1982: Jan Gunnarsson, tennis

1983: Göran Henrysson, styrke­lyft

1984: Mats Wilander, tennis

1985: Jan Gunnarsson, tennis

1986: Carina Johansson, brädsegling

1987: Andreas Ravelli, fotboll

1988: Peter Widén, friidrott

1989: Niclas Kroon, tennis

1990: Klas Eriksson, golf

1991: Peter Widén, friidrottrott

1992: Magnus Larsson, tennis

1993: Hanna Jaltner, simning

1994: Magnus Larsson, tennis

1995: Jonas Björkman, tennis

1996: Hanna Jaltner, simning

1997: Jonas Björkman, tennis

1998: Åsa Eklund, kanot

1999: Camilla Johansson, friidrott

2000: Carolina Klüft, friidrott

2001: Malin Öhrn, friidrott

2002: Carolina Klüft, friidrott

2003: Björn Wirdheim, motor

2004: Carolina Klüft, friidrott

2005: Emil Wingstedt, orientering

2006: Jonas Björkman, tennis

2007: Monica Svensson, gång

2008: Gustav Larsson, cykel

2009: Angelica Bengtsson, fri­idrott

2010: Angelica Bengtsson, fri­idrott

2011: Pär Gerell, bordtennis

2012: Angelica Bengtsson, friidrott

2013: Växjö Vipers, innebandy

2014: Emil Martinsson, skytte

2015: Växjö Lakers, ishockey

2016: Anna Wessman, friidrott

TIDIGARE VINNARE AV GULDNÅLEN

Till och med 2012 delade Smålandsposten ut såväl guldnål (till främsta lagidrottare) som guldmedalj (till främsta individuella idrottare). Men från och med 2013 finns endast medaljen som delas ut till främsta idrottare alla kategorier. Här en lista över de som vunnit nålen under de år som den delades ut.

1964: Tommy Svensson, fotboll

1965: Börje Axelsson, fotboll

1966: Karl-Erik Sundberg, ishockey

1967: Inge Ejderstedt, fotboll

1968: Harry Bild, fotboll

1969: Axel Lindberg, fotboll

1970: Christer Andersson, ishockey

1971: Kenneth Ekman, ishockey

1972: Björn Andersson, fotboll

1973: Göran Hagberg, fotboll

1974: Jan Mattsson, fotboll

1975: Anders Linderoth, fotboll

1976: Per-Olof Jonsson, handboll

1977: Lars-Göran Ahl, fotboll

1978: H Arvidsson/ P-O Bild, fotboll

1979: Teitur Thordarsson, fotboll

1980: Peter Nilsson, fotboll

1981: Karl-Gunnar Björklund, fotboll

1982: Greger Hallén, fotboll

1983: Andreas Ravelli, fotboll

1984: Björn Edwardsson, handboll

1985: Thomas Ravelli, fotboll

1986: Per-Anders Sääf, volleyboll

1987: Hans Eklund, fotboll

1988: Hans-Ingmar Jansson, bowling

1989: Hans Eklund, fotboll

1990: Ulrik Jansson, fotboll

1991: Lars Olsson, handboll

1992: Stefan Landberg, fotboll

1993: Stefan Landberg, fotboll

1994: Mattias Elm, ishockey

1995: Peter Wibrån, fotboll

1996: Andreas Bild, fotboll

1997: Nicklas Persson, fotboll

1998: Lotta Runesson, fotboll

1999: Mattias Weinhandl, ishockey

2000: Claes Green, fotboll

2001: Larry Pilut, ishockey

2002: Ludwig Ernstsson, fotboll

2003: Atiba Hutchinson, fotboll

2004: Sofie Andersson, fotboll

2005: Markus Jonsson, fotboll

2006: Fredrik Emvall, ishockey

2007: Pade Prica, fotboll

2008: Oliver Ekman-Larsson, ishockey

2009: Jonas Källman, handboll

2010: Frida Nordin, fotboll

2011: Oscar Alsenfelt, ishockey

2012: Jonas Källman, handboll

Visa mer...

Guldmedaljören

Tjänar 5,5 miljoner dollar om året

Namn: Oliver Ekman-Larsson.

Ålder: 26.

Bor: Phoenix, Arizona.

Årslön: 5,5 miljoner dollar.

Klubbar i karriären: Tingsryds AIF, Leksands IF, Arizona Coyotes.

Poäng i NHL så här långt: 94 mål och 173 assister på 530 matcher.

Position: Back.

Meriter: VM-guld 2017, OS-silver 2014, VM-silver 2011, VM-brons 2010, vinnare av backarnas poängliga i VM 2015.

Visa mer...