Strålande SM-final - men Växjö Vipers fick ge sig

stockholm Artikeln publicerades
Växjö hade ett stort publikstöd i Globen, men det räckte inte hela vägen. Trots en mycket stark insats föll Vipers till slut med 4–5.
Foto:Lena Gunnarsson
Växjö hade ett stort publikstöd i Globen, men det räckte inte hela vägen. Trots en mycket stark insats föll Vipers till slut med 4–5.

Växjö Vipers bidrog starkt till att SM-finalen mot Falun, inför 12 792 åskådare i Globen blev en magnifik match. Men Falun till slut med 5–4.

Trots att Manuel Engel tvingades utgå knäskadad efter 23 minuter gick Växjö Vipers till första periodvila med 2–0 i ryggen - efter en felfri insats.

Växjö spelade smart, noggrant, tätt, tufft och effektvt. Allt det Vipersfansen i Globen på förhand hade önskat sig blev verklighet.

Valdemar Ahlroth hade ett bra läge redan i sjätte minuten och strax innan 1–0 anlände hade Victor Hansson (ersättaren för Engel) gjort en tunnel på Casper Backby men avslutat rakt på Johan Rehn.

Efter 15,30 tog ”Valle” revansch med en fin framspelning till Jesper Sankell, som svarade för ett avslut i världsklass när han lurade bort Johan Fahlström innan han sprätte upp bollen i krysset.

Bara 23 sekunder senare kom 2–0. Suveräne Filip Kjellsson hittade André Andersson som kontrade in tvåan. Tid: 15,13. Skönt för Andersson som gick mållös från semifinalserien mot Mullsjö.

Och André Andersson gjorde mål (3–2) även i mittperioden - framspelad av Filip Kjellsson, som fick bollen av Faluns Jonas Adriansson…

Men nyss nämnde Adriansson var periodens huvudperson av mer positiva anledningar. Han reducerade till 2–1 efter ett Valdemar Ahlroth-misstag och han gav Falun ledningen med 4–3 efter ett Eric Roos-misstag.

Även Simon Palméns 2–2 föregicks av ett Vipers-misstag. Den gången var det Niklas Ramirez som tappade bollen. Faluns 3–3-mål var däremot uteslutande en elegant prestation av Alexander Galante Carlström.

Anmärkningsvärt i perioden var också att Manuel Engel kom tillbaka i spel trots smällen mot knäet som han fick i första perioden.

Om Vipers hade snabbare fötter än Falun i första perioden så var det tvärtom i den andra. Falun gick direkt ner på folk och flyttade ner Johannes Larsson som back.

Förändringar som skapade en annorlunda matchbild, men det var misstagen som präglade perioden. Misstag som gjorde det svårt för båda målvakterna att storspela.

Inför tredje perioden gick Vipers coach Niklas Nordén ner på i huvudsak två kedjor, de två första.

Redan efter 3,40 kom kvitteringen till 4-4. André Andersson (som gjorde sn stormatch) spelade elegant fram backen Markus Jonsson som sköt in bollen bakom en skymd Rehn.

Efter åtta minuter ville Växjö ha en utvisning på Faluns Ciya Hajo, som slängde upp armen i ansiktet på Filip Kjellsson. Men så blev det inte.

Istället kunde Falun ta ledningen med 5–4. Emil Johansson drev upp boll på högerkanten och passade in till Galante Carlström som från nära håll styrde in bollen bakom Kosonen.

Växjös Markus Jonsson missade närmast öppet mål med en minut och 28 sekunder kvar. Direkt efter det tog Nordén timeout och plockade ut målvakten Kosonen.

Johan Roos och Persson (igen) hade bra lägen för Växjö i slutminuten, men Falun höll undan och fick jubla när slutsignalen ljöd.

Alla I Växjö gjorde en stormatch och de hyllades av sin klack efteråt. "Vi älskar Växjö" ljöd samtidigt som Falun firade ännu ett SM-guld.