Supportrar förstörde stolar under Östermatch

växjö Artikeln publicerades

Några av de 389 åskådarna som såg superettanpremiären mellan Öster och Degerfors gjorde sig skyldiga till handlingar som nu resulterat i en anmälan till Svenska Fotbollförbundet.

Flera otillåtna rökfacklor tändes på Österfansens sektion i samband med söndagsmatchen Öster-Degerfors på Borås Arena.
Foto: Lena Gunnarsson
Flera otillåtna rökfacklor tändes på Österfansens sektion i samband med söndagsmatchen Öster-Degerfors på Borås Arena.

– Vi kommer under torsdagen att ha ett möte med East Front angående deras uppförande på Borås Arena. Det strider nämligen mot den uppförandekod och värdegrund som East Front tillsammans med Östers IF godtagit, säger Ron Wähämäki, säkerhetsansvarig i Östers IF.

I anmälan till SvFF noteras att en blixtbengal, samt en snusdosa, kastats in på planen. Dessutom har 6–8 rökfacklor tänts samt sex stolar sparkats sönder.

– Vi kommer att få betala de sönderslagna stolarna och reparationen av konstgräset som blev brännskadat av blixtbengalen, säger Wähämäki.

– Dessutom lär vi bli ålagda fler ordningsvakter på våra arrangemang för att säkerställa att detta inte upprepas. Det innebär förstås också en extra kostnad för föreningen.

Hur mycket söndagens händelser kommer att kosta Östers IF i kronor och ören är i skrivande stund oklart.

Förbundet har nolltolerans mot pyroteknik. Den gäller såväl rökfacklor som bengaler och bangers.

– Rökfacklor genererar en tjock rök som kan orsaka stora problem för astmatiker. Bengaler brinner med ett extremt starkt sken men är lyckligtvis ovanliga numera. Bangers, alltså knallskott, kan ge hörselskador. Bollkallar och assisterande domare är extra utsatta för dessa, säger Wähämäki.

Kan du säga något mer om skadan på konstgräset i Borås som den så kallade blixtbengalen orsakade?

– Den kastades in i samband med firandet av 2–1-målet och har orsakat en fläck på sisådär 5x20 centimeter som är helt stenhård och därmed utgör en skaderisk för spelarna, svarar Wähämäki.

Finns det bilder från övervakningskameror som skulle kunna hjälpa till att identifiera de skyldiga?

– Tyvärr inte. Norrby, superettanlaget som nyttjar arenan, har inte haft några sådana här problem och därför inte ansökt om tillstånd att använda övervakningskameror hos länsstyrelsen - och allsvenska Elfsborgs tillstånd gäller inte för superettanmatcher.

Med tanke på att Östers IF drabbades av både ökade kostnader och minskade intäkter när premiärmatchen flyttades från Växjö till Borås är förstås skadegörelsen extra salt i såren.

– Verkligen. Detta känns väldigt onödigt. Vi får se hur vi löser ersättningsfrågan. Rent generellt är jag motståndare till kollektiva bestraffningar, säger Ron Wähämäki.

Om statusen på Myresjöhus Arenas gräsmatta säger han:

– Vi har lyft lite på växtduken och kan konstatera att gräset vuxit rejält. Snöfallet i början av förra veckan gjorde att växtprocessen helt stannade av, men tack vare planvärmen smälte snön bort på ett dygn. Planen kommer definitivt att vara spelbar till nästa hemmamatch mot Brage den 14 april.