Sverige klart för VM efter heroisk match

Fotboll Artikeln publicerades

Det är redan en svensk fotbollsklassiker. Den råkalla kvällen i november på San Siro i Milano där svensk fotboll bjöd på en försvarsinsats i världsklass. 0–0 mot Italien och det bär hela vägen till VM i Ryssland i sommar.

Sweden's Marcus Berg celebrates at the end of the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. Four-time champion Italy has failed to qualify for World Cup; Sweden advances with 1-0 aggregate win in playoff.
Foto: Antonio Calanni
Sweden's Marcus Berg celebrates at the end of the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. Four-time champion Italy has failed to qualify for World Cup; Sweden advances with 1-0 aggregate win in playoff.

 

Glädjevrålet efter 90 minuter, förbundskaptenen Janne Anderssons knutna nävar, den taktfasta dansen bland de svenska supportrarna.

– Den fajten vi tar. Hålla nollan i två matcher mot Italien. Vi kan inte göra det på annat sätt. De är så skickliga, säger förbundskapten Janne Andersson omtumlad i Kanal 5:s studio på innerplan – som de svenska spelarna "anföll" i grupp med skadegörelse på studiobordet som följd.

– Det var bara att hoppas att vi skulle hålla emot.

– Nilsson Lindelöf och Granqvist. De (italienarna) kan inte vinna duellerna mot dem därinne. Satiken vilken match de gör.

– Det går inte att beskriva. Man kan faktiskt inte ta in det här. Det är rätt så roligt. Titta på några av de äldre spelarna. Det var kanske deras sista chans att ta sig till VM. Det kom några tårar för mig också, säger Janne Andersson.

Jakob Johansson, hjälten från Friends, vred sig illa i en vändning, sjönk ihop och fick bäras ut på bår, troligen med en korsbandsskada och det redan efter 18 minuter. Gustav Svensson tog den centrala mittfältspositionen bredvid Sebastian Larsson.

Det låg ingen elak tackling bakom Johanssons svåra skada. Det var ren otur och det i ett läge i matchen när det värsta av den vilda italienska offensiven började tappa i styrka.

Ett land som fostrat stenhårda försvarare som Claudio Gentile och Franco Baresi har framgångsrikt fört traditionen att inte hålla igen vidare till dagens generationen. Giorgio Chiellini varnades tidigt för en rå kapning av Marcus Berg, men klarade sig undan rött när han satte en armbåge i bröstet på Ola Toivonen.

Så där höll det på, det var kamp om varje boll, i en match befriad från allt vad kompromisser heter. Rubriken på förstasidan i La Gazzetta dello Sport täckte in allt med tre ord:

Den mäktiga fotbollnationen Italien, världsmästare fyra gånger, klev in på San Siro med risken att missa VM för första gången sedan 1958.

Det ännu mäktigare Fifa, det mesta skandalomsusade av alla internationella världsförbund, stod inför risken att förlora närmare en miljard kronor i uteblivna tv-intäkter vid en italiensk frånvaro i Ryssland. Allt enligt nyhetsbyrån Ansas källor.

Trycket var enormt på den spanske domaren Antonio Mateu Lahoz. Stod han pall? Verkligen. Det var inte han som spelade bort Italien, men två gånger vinkade han spela vidare trots klara hands på italienare i eget straffområde.

Emil Forsberg hoppade jämfota av ilska när Andrea Barzagli slängde upp en näve. Topplocket höll på att gå även på Janne Andersson som fick en skarp tillsägelse.

Samtidigt ska Ludwig Augustinsson vara glad över att Lahoz inte pekade på punkten när vänsterbacken bommade bollen men inte ett italienskt ben.

Italien öste på igen, med allt. Andreas Granqvist räddade på mållinjen och sedan med en brytning i världsklass, Robin Olsen stod i vägen för Alessandro Florenzis närskott.

Försvarsfästningen Sverige var belägrad, men höll emot. Gång på gång på gång. Italienske Gian Piero Ventura, utbuad före matchen, kastade in både Andrea Belotti och Stephan El Shaarawy med en halvtimma kvar.

Sverige hade några skarpa kontringslägen, men ingen skärpa när de få chanserna dök upp at döda dubbelmötet.

Närmast var inhopparen Isaac Kiese Thelin.

Ett italienskt mål hade gett förlängning. Minuterna tickade i väg. Långsamt för Sverige, i hög hastighet för Italien.

Olsen gjorde nya jätteräddningar. Boll efter boll rensades bort. Tills Antonio Mateu Lahoz satte pipan till sin mun och blåste en sista gång efter fem tilläggsminuter.

Janne Anderssons landslag är i VM. Hållplatserna på färden till Ryssland har hetat Luxemburg, Paris, Sofia, Borisov, Amsterdam och Milano.

Anderssons mosaik av spelare med helt olika ingångsvärden fann något tillsammans när de fogades in under en robust, tydlig taktisk ram. Kalla det för positiv kollektiv dynamik. En sån där med växtvärk, som tillsammans ser möjligheter, aldrig fruktar, i alla lägen hjälper sin närmaste lagkamrat.

Sverige gick till VM-slutspelet med en kasserad men återvinningsbar Ola Toivonen, en utdömd men långt från förbrukad Sebastian Larsson, en återupptäckt Jakob Johansson, pålitliga och lojala pjäser som Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Marcus Berg och Albin Ekdal (här han är hel och frisk), framtiden i form av Viktor Claesson och U21-hjältarna Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, redan etablerade Emil Forsberg, en målvakt i Robin Olsen som inte får någon att sakna Andreas Isaksson.

Och ett gäng på bänken som starkt har bidragit när de fått chansen.

Slutspelet lottas i Kreml, Moskva, den 1 december.

Henrik Skiöld/TT