Annons

Sveriges bästa vinter-OS hittills

Nattens curlingguld till lag Hasselborg är det sjunde svenska i Pyeongchang. Det innebär att Sverige gör sitt bästa vinter-OS hittills.
Sydkorea • Publicerad 25 februari 2018

Sju guld och sex silver - inför damernas tremil som är den sista grenen i Pyeongchang. Det är den bästa medaljskörden Sverige har samlat på sig i ett vinter-OS, som arrangerats sedan 1928.

I Sotji 2014 blev det fler medaljer, 15 stycken, men bara två guld. I Turin för tolv år sedan tog Sverige också sju guld, men "bara" två silver och utöver det även fem brons, men eftersom silver väger tyngre än brons tar OS i Pyeongchang priset.

Annons

Faktum är att Sverige inte har varit så framgångsrikt i ett vinter-OS eller sommar-OS sedan 1956 då Sverige tog åtta guld i spelen som delades mellan Melbourne i Australien och Stockholm.

Det är flera länder som sneglar intresserat på medaljställningen i OS. Norge såg ut att bli bästa nation i Pyeongchang, men efter en tysk spurt med bland annat guld i fyrmansbob tidigt på söndagsmorgonen har Tyskland gått förbi.

Tyskarna har nu 14 guld och har chans på ett till i ishockeyfinalen. Norge har bara 13 och får lita till att Marit Bjørgen eller någon av de andra norskorna vinner den allra sista gren, damernas tremil. Då vinner Norge medaljligan i OS eftersom landet även tagit 14 silver. Norge har sammanlagt tagit 38 medaljer i OS, vilket är rekord.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons