Sveriges bästa vinter-OS hittills

Sydkorea Artikeln publicerades

Nattens curlingguld till lag Hasselborg är det sjunde svenska i Pyeongchang. Det innebär att Sverige gör sitt bästa vinter-OS hittills.

Sju guld och sex silver - inför damernas tremil som är den sista grenen i Pyeongchang. Det är den bästa medaljskörden Sverige har samlat på sig i ett vinter-OS, som arrangerats sedan 1928.

I Sotji 2014 blev det fler medaljer, 15 stycken, men bara två guld. I Turin för tolv år sedan tog Sverige också sju guld, men "bara" två silver och utöver det även fem brons, men eftersom silver väger tyngre än brons tar OS i Pyeongchang priset.

Faktum är att Sverige inte har varit så framgångsrikt i ett vinter-OS eller sommar-OS sedan 1956 då Sverige tog åtta guld i spelen som delades mellan Melbourne i Australien och Stockholm.

Det är flera länder som sneglar intresserat på medaljställningen i OS. Norge såg ut att bli bästa nation i Pyeongchang, men efter en tysk spurt med bland annat guld i fyrmansbob tidigt på söndagsmorgonen har Tyskland gått förbi.

Tyskarna har nu 14 guld och har chans på ett till i ishockeyfinalen. Norge har bara 13 och får lita till att Marit Bjørgen eller någon av de andra norskorna vinner den allra sista gren, damernas tremil. Då vinner Norge medaljligan i OS eftersom landet även tagit 14 silver. Norge har sammanlagt tagit 38 medaljer i OS, vilket är rekord.