Symbol som kopplas till fascism på fansens tröjor

LJUNGBY Artikeln publicerades
Ultras Ljungbys emblem till vänster och Casuals Uniteds till höger.
Foto:Ingen
Ultras Ljungbys emblem till vänster och Casuals Uniteds till höger.

Är Ultras Ljungby en fascistisk supportergrupp eller inte?

Ja, enligt supportergruppens emblem.

Nej, enligt medlemmen Robert Nilsson.

I fredags nekades medlemmar i Ultras Ljungby att komma in och se den hockeyallsvenska hemmapremiären i Ljungby Arena.

– Det är fascism och liknande som de står för, sa Trojaordföranden Pelle Wass i en intervju med tv-kanalen C More när Ultras Ljungby fördes på tal efter matchen.

Ultras Ljungby är en supportergrupp till ishockeylaget Troja-Ljungby och deras emblem, som bland annat förekommer på tröjor, föreställer en ansiktslös man i keps med korslagda armar samt texten ”Ultras Ljungby 2015”. Samma bild figurerar i olika fascistiska och högerextrema rörelser.

– Det är inget jag känner till. Det enda vi har sagt är att vi inte vill bli förknippade med Ultras överhuvudtaget. Sedan får var och en göra sin bedömning av vad det handlar om och vad det står för, säger Pelle Wass.

Kopplingen mellan bilden av den ansiktslöse mannen i keps, våldsamma supportergrupper och den fascistiska rörelsen är glasklar, det menar Nigel Copsey, professor i samhällsvetenskap och humaniora från Teeside University i Middlesbrough som för två år sedan var med och gav ut boken Cultures of Post-War British Fascism.

Det räcker med en enkel bildgoogling för att hitta kepsmannen på en rad bilder och emblem som uppmanar till våld men enligt Nigel Copseys och hans kollegors sammanställning går det betydligt djupare än så. De kallar mannen en standardfigur inom rörelserna.

Den ansiktslöse prydde emblemet för Casuals United, en protestgrupp på yttersta högerkanten som bildades i England. Man beskrev sig själva som en motrörelse som skulle samla fans från många fotbollsklubbar mot Jihadiströrelsen.

Robert Nilsson tillhör Ultras Ljungby och han säger att han inte hade någon aning om att bilden har fascistiska kopplingar.

– Nej, det har jag inte vetat om. Jag fick information om det skickat till mig i dag, säger Robert Nilsson.

Vad tycker du om det?

– Det är jättetråkigt faktiskt. Bilden är tagen från en ultras tifosida på nätet. Jag var inte med när själva emblemet togs fram, men jag vet att vi hade flera olika emblem som diskuterades, säger Robert Nilsson.

Är ni fascister?

– Nej, absolut inte.

Kommer ni ändra emblemet?

– Vi har faktiskt inte hunnit diskutera det eftersom det är så pass nytt, men ja, så blir det väl troligtvis. Men problemet har inte varit emblemet. När händelsen uppdagades så var det inget snack om det. och fascistpratet kom efter matchen i ett väldigt oförberett uttalande från Wass (Trojas ordförande), säger Robert Nilsson.

Det var på inrådan av polisen som Troja tog beslutet att inte släppa in Ultras Ljungby i arenan i fredags.

– Polisens rekommendation var att de inte kunde garantera säkerheten om vi hade gjort det. Vilket vi också har meddelat Ultras Ljungby i tidigare möten, säger Pelle Wass.

Till SR Kronoberg säger kommunpolisen Hans Sjöberg:

– Jag tycker Troja-Ljungby fattat helt rätt beslut. Vi har en historik med diverse bråk runtom arenor och på andra ställen de har åkt till. Det finns en historik av pyroteknik och våld.

Efter fredagens händelse har Trojas andra supportergrupp, Troja Support, gått ut och sympatiserat med Ultras Ljungby och har bland annat aviserat att man ska bojkotta Trojas matcher tills en lösning har nåtts.

På sin hemsida skriver Troja Support också att man har startat en ekonomisk insamling för att anlita juridisk expertis som ska utreda om Trojas ledning har rätten på sin sida att utfärda tillträdesförbud och om det finns anledning att stämma Trojas ordförande för grovt förtal.

Pelle Wass och Trojas styrelse samlades på måndagskvällen för möte om den uppkomna situationen. I ett pressmeddelande efteråt skriver styrelsen att man står fast vid sitt beslut att ”de som bär tröjor med namnet Ultras och dess symboler inte kommer att släppas in”.

Trojas styrelse skriver vidare att man har sökt kontakt med berörda supportergrupper ”för att få till en dialog och komma fram till en konstruktiv lösning”.