Tajtare samarbete ska ge talanger chansen i superligan

Växjö Artikeln publicerades
Erik Oscarsson är en talang som gått från Växjö IBK Utveckling, tidigare Vöikers, upp till Växjö Vipers.
Foto:Lena Gunnarsson
Erik Oscarsson är en talang som gått från Växjö IBK Utveckling, tidigare Vöikers, upp till Växjö Vipers.

Fler talanger ska få chansen i Växjö Vipers.

Det är tanken med det nära samarbetet mellan SSL-klubben och nya Växjö IBK Utveckling.

Till den här säsongen har Vöikers och Växjö Vipers gått ihop och samlats under ett och samma Vipersparaply. Det innebär att Vöikers division 1-lag har bytt namn till Växjö IBK Utveckling, vilket i sin tur har lett till att samarbetet mellan division 1-laget och Växjö Vipers i superliganlag blivit allt intensivare.

Framför allt har ett resultatmål bytts ut till ett utvecklingsmål.

– Vi har en helt annan närhet och tydlighet till varandra nu. Tidigare fanns det ett egenintresse att division 1-laget skulle lyckas så långt det bara gick. Nu har fokus flyttats till att vi ska fostra och få upp de här yngre spelarna till Växjö Vipers, säger Vipers tränare Niklas Nordén.

En positiv konsekvens av partnerskapet är möjligheten att relativt enkelt och snabbt att plocka upp en spelare från Växjö Utveckling till Växjö Vipers, exempelvis om det skulle uppstå skador. Men framför allt innebär samarbetet att all den talang som finns i utvecklingslaget på ett enklare sätt kan få att pröva på spel i Sveriges bästa liga. Redan har flera talanger fått vara med och träna med SSL-klubben.

Niklas Nordén väljer att lyfta fram tre namn som ser extra spännande ut. Det handlar om 17-åringarna Arvid Castor, back, och Samuel Algman Folkesson, forward, samt 16-åringen Oliver Ericsson, forward.

– De tre har potential för SSL-matcher redan den här säsongen, säger Växjötränaren.

Han tycker det är viktigt att föreningen får fram egna talanger:

– Då ser vi att vi jobbar rätt underifrån och visar samtidigt att vi vill premiera vårt eget lag. Nu när två föreningar har blivit en är det viktigt att vi ser att vi gör de sakerna vi vill göra rätt.

– Samtidigt tänker jag att jag är lite småkänd för att våga använda unga talanger. Så det här samarbetet känns jättespännande.

En annan viktig del i arbetet med att fylla på truppen med egna produkter är att transfermarknaden på innebandysidan är ofta begränsad sett till flera andra sporter.

– Framför allt under säsong är den extremt liten, säger Niklas Nordén.

Samarbetsreglerna är så att Växjö Vipers kan plocka upp spelare från utvecklingslaget utan hinder. När det är dags att flytta spelare andra hållet finns regeln att spelaren måste stå över en omgång hos laget i den lägre serien.

Anledningen till karensmatchen är att den lägre placerade klubben inte ska ha möjlighet att snabbt plocka ner de allra bästa spelarna från samarbetsklubben till en viktig match.