Tingsryd åkte på sjätte raka förlusten

Tingsryd gjorde två mål i powerplay och stod upp bra spelmässigt i tre perioder, men till slut stod tabelltvåan Leksand som segrare med 5–2 (1–0, 1–1, 3-1) inför 6155 åskådare i Tegera Arena.
– Hedersamma förluster i alla ära, men dom svider ganska rejält när man inte får med sig poäng, säger Taiftränaren Markus Åkerblom efter Tingsryds sjätte raka förlust och nu lever det grönvita laget farligt längst ner i den allsvenska tabellen.
LEKSAND • Publicerad 24 februari 2018 • Uppdaterad 25 februari 2018
Niklas Rubin och Tingsryd föll med 2–5 borta mot Leksand.
Niklas Rubin och Tingsryd föll med 2–5 borta mot Leksand.Foto: Filip Sjöfors

– En hedersam förlust där jag tycker vi gjorde mycket bra saker. Jag tycker också att vi var på väg att få matchen lite grann dit vi ville efter att vi kvitterat till 2–2. Det känns jäkligt surt att vi inte riktigt hade koncentrationen och fokus när vi kom in i bytet strax efteråt och dom fick göra 3–2 direkt. Vi tappade lite energi när vi inte fick spela på det 2–2-målet, säger nye Taiftränaren Markus Åkerblom som var tillbaka i Tegera Arena och mötte det lag han tränade när den allsvenska säsongen inleddes.

Viktiga poäng stod på spel för såväl Leksand, på andra plats i tabellen, som för Tingsryd längst ner i tabellen.

Taif inledde piggast och skapade ett par riktigt bra chanser under de första fem minuterna. Mathieu Tousignant som hade två bra lägen framför hemmamålvakten Robin Rahm.

Men allra närmast att spräcka nollan var Daniel Öhrn som skickade i väg ett tungt skott i stolpen.

Halvvägs in på perioden åkte Tingsryd på matchens första utvisning och det numerära överläget omsatte Leksand till 1–0. Marcel Müller styrde in pucken mellan benen på Niklas Rubin.

I andra perioden var det Leksand som slog an tonen från första nedsläpp och var nära 2–0 när Daniel Pietta och Tobias Forsberg forcerade fram, men Rubin stod för en kvalificerad räddning när Pietta avslutade anfallet ur snäv vinkel.

Tingsryd klarade även ut ett numerärt underläge i inledningen av mittperioden och fick sedan spela powerplay för första gången i matchen.

Det läget utnyttjade Erik Borg till 1–1. Halmstadsförvärvet stod påpassligt framför Leksandsmålet och slog in målvaktsreturen efter ett tungt skott av Daniel Norbe.

Mathieu Tousignant var ytterst nära att ge Taif ledningen när han fick pucken i bra läge framför Leksandsmålet, men Robin Rahm stod för en riktigt svettig räddning.

I samband med målchansen åkte kanadensaren ut för tripping, men Taif spelade åter starkt i boxplay och var nära att sätta 1–2 i numerärt underläge när Hannes Johansson och Emil Forslund kom två mot en, men Rahm stod för en bra räddning på Johanssons skott.

Taif tog över mer och mer, men mitt i bortapressen vände Leksand blixtsnabbt och Anton Karlsson störtade fram mot målet och förvaltade Alex Friesens pass till 2–1 – utan chans för Niklas Rubin i målet.

Målet gav Leksand ökad energi, men Rubin höll tätt perioden ut och inför tredje perioden hade Taif ett mål att jaga i kapp.

Jagade i kapp gjorde också Tingsryd när man förvaltade sitt andra powerplay i matchen till 2–2.

Drygt halvvägs in i tredje perioden höll sig Hannes Johansson framme vid ena stolpen och lyfte in en målvaktsretur.

Mindre än två minuter senare återtog Leksand ledningen när Alex Friesen lämnades helt omarkerad i slottet framför Tinsgrydsmålet och sköt 3–2 rakt upp i krysset.

– Det är en yta jag har pratat om att vi ska ha minst två man, men nu hade vi inte någon. ”Dahla” (Jacob Dahlström) gick upp och blockade ett skott och gjorde det jättebra och ändå fick dom åter spela in pucken i den ytan och satte dit den. Jag tycker det blev matchavgörande. Där måste vi ha en större vakenhet när vi precis hade kvitterat till 2–2 borta mot Leksand, säger Åkerblom.

Mattias Ritola forcerade sedan in 4–2 och två minuter från slutet skrev Martin Grönberg slutresultatet till 5–2 när han ståendes bredvid Tingsryds målbur vallade in pucken i mål via en Tingsrydsback.

Tingsryd hade flera bra chanser i tredje perioden, men hemmamålvakten Robin Rahm stod upp bra och vann matchen i matchen mot Niklas Rubin som också han stod för flera klassräddningar.

Segern betyder att Leksand befäster andraplatsen i tabellen medan Tingsryd ligger kvar på sistaplats i samma tabell.

Förlusten var Tingsryds sjätte raka och den sjunde raka på bortais. Fyra matcher återstår för Tingsryd som parkerar på sista plats i den allsvenska tabellen. Närmast väntar Björklöven hemma i Nelson Garden Arena på tisdag.

–Jag tycker att vi gjorde en bättre match än mot Karlskoga och att vi på nåt sätt är på rätt väg. Nu är det Björklöven hemma på tisdag först och främst. Vi i det läget att vi behöver ta en trea, det är inget snack om den saken. Vi kommer göra allt vi kan för att vinna också. Sedan blir det lite jobbigt när man ska hålla på att titta i tabellen, hur många matcher det är var och vilka lag som möter vilka. Det är den gamla klyschan att vi tittar inte längre fram än nästa match och nästa byte. Det är en sanning, för vi kan inte titta längre fram än så, säger Taiftränaren.