Tingsryd över strecket

Sport Artikeln publicerades

Tingsryd besegrade Almtuna med 5-2 hemma i Dackehallen och samtidigt förlorade Sundsvall med uddamålet mot Borås, vilket innebär att Tingsryd ligger på säker mark i tabellen inför sista omgången på onsdag.

Tredje perioden:
4-2 (1.02) Andreas Paulsson (Jimmy Kraft/Fredrik Sandgren)
5-2 (12.32) Christian Jacobsson (Tom Koivisto/Tomas Lundström) spel fem mot fyra
Analys: Efter Almtunas smakstart med 4-2-reducering redan efter en minut var det nog många i Dackehallen som tyckte att klockan tickade sakta. Framförallt efter Tomas Lundströms genombrytning efter 3.59 som många trodde innebar mål. Efter videogranskning dömde domaren dock inte mål. Helt riktigt då pucken tog stolpe stolpe och ut.

Taif försvarade sig dock tappert mot ett kontringsstarkt Almtuna och i den 11:e minuten kunde de de flesta av de 1992 åskdåarna pusta ut.
Taif spelade powerplay och Tom Koivisto avancerade in mot mål, höll i pucken och serverade Christian Jacobsson som bara hade att lyfta in sitt första Taifmål för säsongen.
Sista halvan av perioden spelade Taif smart och höll undan. Med 51 sekunder kvar hade taif ytterligare en puck inne efter en rörig situation framför Almtunamålet, men domaren dömde bort målet.
Segern var dock odiskutabel och tre viktiga poäng innebär att Taifs hopp att undvika kvalserien lever. Målskillnaden gör att Taif passerade Sundsvall i tabellen. Sundsvall förlorade nämnligen mot Borås med 3-4 och Troja vann mot Malmö med 6-3.
Skott: 7-6. Totalt: 30-21

Andra perioden:
3-1 (1.54) Janos Vas
4-1 (19.20) Robin Jacobsson
Analys: Målvakten Tero Leinonen har varit briljant i Tingsrydskassen och stått för flera avgörande ingripanden. Almtuna har nämligen kommit fram mer och mer i den andra perioden och de gånger Taifförsvararna har tappat positionerna har Leinonen varit mycket alert.
Men Taif har inte varit ofarligt utan kommit fram vid ett flertal tillfällen, även om det mer har handlat om försvarskamp.
Janos Vas 3-1-mål var en riktigt elegant prestation där ungraren snirklade sig in i Almtunazonen och avlossade ett handledsskott rakt upp i målvaktens högra kryss.
Robin Jacobsson, Markus Molin, Matt Davidson och Janos Vas (nytt friläge) har också varit nära att klämma in pucken.
4-1 kom dock, lite slumpartat för Almtuna, men mycket välkommet för Tingsryd, när Robin Jacobsson påpassligt lyfte in en puck som slank in bakom en skymd Almtunamålvakt.
I övrigt står det 3-3 i matcherna mellan Sundsvall-Borås och Malmö-Troja.
Skott: 7-12.

Första perioden:
0-1 (2.41) Andreas Paulsson (William Wallén/Mark Hurtubise)
1-1 (14.25) Matt Davidson (Tomas Lundström/Jan Öberg)
2-1 (15.28) Simon Stark (Fredrik Hansson/Henrik Bankelius)
Analys: Vi börjar med det negativa: Tingsryd har haft två powerplay och inte lyckats göra något mål. Två backskott av Tom Koivisto är vad de grönvita lyckats få på mål under de fyra minuterna i numerärt överläge. Negatvit 2: Efter 2.41 tilläts Andreas Paulsson retfullt enkelt peta in pucken efter att Mark Hurtubise bakom målet passat in pucken och passat in framför Taifmålet.
I övrigt har det här varit Taifs period både sett till spelet och till målchanserna. Vissa slarvpass i det ibland högt uppskruvade tempot kan vi har överseende med när de grönvita kämpar som de gör.
Kvitteringen kom genom Matt Davidson som slog in en retur efter att Jan Öberg skjutit ett skott som Almtunamålvakten Adam Reideborn inte kunde hålla.
Det rättvisa ledningsmålet satte Simon Stark genom ett välplacerat skott sedan kedjekamraterna Fredrik Hansson och Henrik Bankelius assisterat på ett snyggt sätt.
För övrigt noterar vi att Borås leder borta över Sundsvall med 2-0 medan det står 1-1 i Malmö-Troja.
Skott: 16-3

Inför matchen:
Tingsryds AIF har haft stor turbulens på tränarsidan under säsongen. Först fick Mikael Tisell lämna plats för Kari Rauhanen, som i sin tur fick lämna laget och ge plats för Joakim Fagervall, som har coachat laget de senaste tio matcherna.
– ”Jocke” är den person och har den personligheten som vi tycker att vi vill ha i föreningen. Det känns helt rätt, säger sportchefen Anders Gustavsson.
Joakim Fagervall som skrev på för Tingsryd säsongen ut, beslutade i går att tacka ja till erbjudandet om förlängning och skrev i går på för ytterligare två säsonger.
– Jag försöker alltid gå efter magkänslan och det här känns som en bra miljö att jobba i, trots tabelläget. Man lever för hockeyn i föreningen, säger Joakim Fagervall.
Tingsryd måste ta tre poäng för att ha chans på att passera Sundsvall i tabellen och slippa spela kvalserien. Men lika viktigt som seger är för Taif, lika viktigt är det att Borås besegrar Sundsvall på bortaplan i kväll.

Inför kvällens omgångligger Sundsvall tre poäng före Tingsryd och har tre måls bättre målskillnad. I den sista omgången på onsdag har Taif en tuff bortamatch mot Örebro, medan Sundsvall avslutar borta mot Mora.
I Tingsryd är Teemu Elomo tillbaka och bildar kedja ihop med Jari Kauppila och David Fredriksson och i mål startar Tero Leinonen.
– När det återstod sju omgångar sa vi till varandra att vi skulle avsluta med sju riktigt bra matcher. Sedan dess har vi spelat fem matcher och jag tycker att vi gjort det bra i samtliga. Nu ska vi göra ytterligare två och se hur långt det räcker. Jag känner en stor glädje med laget eftersom vi äntligen har en tydlig spelidé som vi alla vet fungerar. Vi har tyvärr spelat bort våra chanser att få ha avgörandet i egna händer. Nu handlar det om att göra en så bra avslutning som möjligt, säger Taiftränaren Joakim Fagervall.
Tingsryds fem senaste matcher:Oskarshamn (h) 2–3, Rögle (b) 0–3, Mora (h) 5–0, Västerås (b) 3–2 (straffar), Borås (h) 3–4 (straffar).
Almtunas fem senaste matcher:Borås (b) 5–2, Mora (h) 2–1 (sudden), Oskarshamn (b) 2–3, Troja (h) 3–1, Växjö (b) 2–3.