Tisse tänker inte toppa

Sport Artikeln publicerades

Efter 1–5 borta mot Nybro kanske många väntar sig ommöblering och toppning i Tingsryd.
De tror i så fall fel.
– Att gå runt på fyra kedjor är vårt vapen, säger tränaren Mikael Tisell inför kvällens match mot Skövde.

Det hör inte till vanligheterna att Tingsryd förlorar. Söndagsnederlaget var det andra under ordinarie tid under hela säsongen. Vid båda tillfällena är det Nybro som luggat Taif på samtliga tre poäng.
– Ingen i Tingsryd kan vara nöjd med insatsen i Nybro. Visst spelar Nybro bra, men det är vi som inte kommer upp i normal nivå. Istället gör vi huvudlösa grejer vi normalt sett inte gör och bjuder dem på fyra mål. Nu måste vi upp på hästen igen och ta revansch på oss själva, säger Mikael Tisell.
Det faktum att matchen rann ifrån Tingsryd på så kort tid gjorde att Taiftränaren inte kunde göra så mycket från sin position i båset.
Hur resonerar du kring att toppa laget?
– Vi har hittat en harmoni i fyra kedjor. Det har blivit vår grej och vårt vinnande vapen att vi har lite mer ork kvar än motståndaren i tredjeperioderna. Målproduktionen är dessutom väldigt jämnt fördelad i vårt lag, där alla är med och bidrar. Så länge du är i ledning tjänar du på att ha fräscha spelare, eftersom risken för misstag minskar. Vid 10-15 tillfällen den här säsongen har vi varit inställda på att gå ner på tre kedjor, men vid samtliga tillfällen har vi gjort tidiga mål i tredje perioden.
Om man vänder på det: det finns också spelare som kan må bättre av att få mer speltid än andra. Kommentar?
– Absolut, visst är det så. Och med tanke på spelet i powerplay och boxplay faller det sig också naturligt att vissa får mer speltid än andra. Men jag har lärt mig av egen erfarenhet att det straffar sig i slutet om du toppat för mycket under grundserien.
Kan du ge några exempel?
– Ja, till exempel när jag var assisterande i Malmö bredvid både Osten (Lars Bergström) och Dave King. Spelarna matchades hårt och följden blev att vi fick gå runt på fyra backar under en sexveckorsperiod. Helt ohållbart. Wayne Fleming är ett annat bra exempel. Han matchade vissa spelare kopiöst mycket, men när slutspelet kom var Leksand utan chans. Du kan också kolla på Modo, Rögle och Timrå den här säsongen.