Två återvändare kan bli tre

Sport Artikeln publicerades

– Varsågoda grabbar, bollen är kastad. Nu kör vi!
Något sådant ser det ut som om nye assisterande Östertränaren Kalle Björklund säger på bilden från 2011 års första träning. Till höger om honom är Denis Velic redo att bjuda upp...

– Det här var jobbigt. Jag har inte tränat på två månader, pustade Velic efter premiärpasset i Tipshallen.
Att han efter fyra säsonger som ordinarie i Syrianska lämnar Södertäljeklubben när den äntligen når allsvenskan förvånar. Vi frågar honom varför?
– Det handlar om personliga skäl. Rent socialt kändes det rätt att flytta tillbaka till Växjö nu.
Denis, med Torstorps IF från Finspång som moderklubb, representerade Östers IF åren 2000–2005. Nu kommer han alltså tillbaka till Värendsvallen.
– Det är oundvikligt att Växjöpubliken kommer att jämföra dagens Denis Velic med den Denis Velic som spelade i Öster för fem år sedan. Men jag är inte alls samma spelare nu. I Öster hade jag en offensiv mittfältsroll. I Syrianska har jag spelat defensiv fältare, säger Velic.
Vilken roll kommer du att få i Öster 2011?
– Det vet jag inte ännu. Jag spelar där jag gör mest nytta för laget. Helt klart tar det lite tid att ställa om till en annorlunda roll. Bäst är jag om jag har mycket boll så att jag kan styra spelet och diktera tempot.

Men Denis var
inte den enda återvändaren i Tipshallen i går. Karl-Gunnar Björklund ledde träningen tillsammans med Andreas Ottosson.
– Jag minns första gången jag klev in på Värendsvallen. Det var för 40 år sedan. Jag kom från Växjö Norra och skulle som 18-åring pröva lyckan i Öster. Då fanns det ingen tipshall här utan ett bolltält. Det känns onekligen som om cirkeln sluts nu, säger Kalle.
Sedan utbrister han med sin typiska entusiasm:
– Detta ska bli underbart. Helt fantastiskt. Jag hade förmodligen inte tagit ett nytt tränarjobb om det inte hade varit i just Öster. Framförallt hoppas jag kunna återinföra den klassiska Österandan med grupptänk, kamratskap och "alla jobbar för varandra"-inställning. Östers gamla varumärke är sannerligen värt att stå upp för.
När Kalle får sällskap i Tipshallen av huvudtränaren Roar Hansen är fortfarande oklart. Men det verkar som om Ängelholms FF har Joakim Persson på gång som ny tränare.
– Vi snackar och det är möjligt att det löser sig, bekräftar Joakim i Helsingborgs Dagblad.

Medan Roar tvingas
träna Ängelholm och Kalle sköter Östers träningar letar sportchefen Peter Kuno Johansson efter nya anfallare.
De tre afrikanska spelare som om en dryg vecka kommer till Växjö för provspel är:
? Daniel Awuni (född 1991) från Ghana-klubben D International FC. En extremt löpstark kille med fin speluppfattning. Spelar gärna med få tillslag.
? Samuel Tsikata Mensah (född 1992) från Ghana-klubben Inter Allies FC. En allround spelare som kan användas som forward eller yttermittfältare.
? Ranson Arma Amarteye (född 1989) från Ghana-klubben D International FC. Stor, målfarlig anfallare. Spelar enkelt men effektivt.
– Av alla spelare jag såg under mitt besök i Ghana var dessa tre de mest intressanta i de åldrar vi efterlyser, säger Kuno.
Förutom någon av afrikanerna kan Östersunds forward Ante Björkebaum (som vi tidigare berättat) hamna i Öster.

Enligt var Smålandspostenerfar är den andre svenske anfallaren på Östers önskelista Freddy Söderberg.
Det kan alltså bli ytterligare en återvändare i rödblått.
Freddy spelade nämligen i Öster 2004–2005. Men framförallt har han lirat i Värnamo under både Peter Kuno Johanssons och Kalle Björklunds ledning.
2007 vann Freddy skytteligan i div 1 södra med Värnamo efter att ha gjort 23 mål (två mer än Mattias Adelstam). 2008 värvades han av Hammarby, men i Bajen har det gått tyngre för Freddy som nu letar ny klubb.