Tvåfotad mittfältareskrev på för Öster

Sport Artikeln publicerades

Superettanklubbarna Varbergs Bois och AFC United, samt Östers division 1-konkurrent Landskrona Bois, visade intresse för division 2 Norrlands bäste mittfältare Mehmed Hafizovic.
Men den 21-årige ”poängspelaren” valde Östers IF.

I lördags tog Mehmed och flickvännen Frida tåget från Sundsvall till Växjö där Hafizovic signerade ett rakt 2-årskontrakt.
– Det var ett lätt beslut. Jag har provtränat med Öster två gånger och båda gångerna fått ett gott intryck av föreningen. Östers IF är en stor klubb med en fin arena, säger Mehmed.
Östers sportchef Peter Wibrån är nöjd med första nyförvärvet inför säsongen 2015.
– Mehmed har stor potential. Han är teknisk och utrustad med bra spelförståelse. Han kan bidra mycket i både det korta och det långa spelet. Mycket tack vare att han är tvåfotad producerar han dessutom mål och målgivande passningar, säger Wibrån.

Som så många andra fotbollsspelare anser Hafizovic att hans bästa position är offensiv central mittfältare, men samtidigt säger han:
– Jag har även spelat mycket på kanten.
Enligt Wibrån ser Öster Hafizovic som en ”offensiv spelare” utan att redan nu låsa fast sig vid en speciell position.
Österledningen fick upp ögonen för Mehmed när han gjorde båda Hudiksvalls mål i en cupmatch borta mot Värnamo i mars. Hudiksvall vann med 2-0.
Första provspelet med Öster ägde rum i somras - och i slutet av november var han tillbaka i Växjö för att återigen visa upp sig.
Efter det erbjöd Öster Mehmed ett kontrakt och i helgen skrev han alltså på för Växjöklubben.

Hafizovic är född i Bosnien men kom till Sverige, Säffle närmare bestämt, som 7-åring.
– Jag var en livlig liten kille som aldrig kunde sitta still. När jag kom till Sverige spelade jag inte bara fotboll utan prövade på det mesta. Bland annat curling, säger Mehmed och bränner av ett smittande leende.
I sin andra klubb, Ljusdals IF, gjorde Mehmed hela 27 mål under sin debutsäsong i A-laget - blott 14 år gammal?
– Men det var division 5-spel, påpekar han.
Även första tiden i första elitklubben, GIF Sundsvall, började bra. Hafizovic fick göra sueprettandebut borta mot IFK Norrköping 2010.
Men sedan tog det stopp för Mehmed.
– Jag fick en lite skador och hjärtat började rusa på ett oroväckande sätt. Men nu, efter två operationer, har jag inte längre några problem med hjärtklappning, säger Hafizovic.
Eftersom han inte lyckades etablera sig i Giffarnas A-lag blev han 2012 utlånad till Hudiksvalls FF i divison 2.

De två senaste säsongerna har Hafizovic varit en nyckelspelare i hälsingelaget som gångna säsongen slutade tvåa i serien efter Piteå. Mycket tack vare Mehmeds nio mål och femton assist.
I höst har spelbolaget Unibet utsett Hafizovic till division 2 Norrlands bäste mittfältare.
– Jag är taggad inför utmaningen att föra Öster tillbaka till superettan. Jag känner att jag aldrig riktigt fick chansen att visa vad jag kunde under åren i GIF Sundsvall, säger Mehmed.
Den 7 januari inleder Öster träningen inför säsongen 2015. Då har Mehmed och flickvännen Frida förhoppningsvis hittat ett boende i Växjö.
Hans kontrakt med Öster löper till och med 2016.
Vilken division spelar Öster i då?
– Superettan - minst.., skrattar Mehmed.


FAKTARUTA:
Namn: Mehmed Hafizovic.
Aktuell: Skrev på för Öster i helgen.
Född: 1993.
Födelseort: Srebrenica, Bosnien.
Längd: 182 cm.
Vikt: 78 kilo.
Position: Offensiv mittfältare/forward.
Tidigare klubbar: Säffle FF, Ljusdals IF, GIF Sundsvall, Hudiksvalls FF.