Tvära kast i Tipshallen

Sport Artikeln publicerades

Tredje året. Samma utgång. Gerd Kanter kom, sågs och segrade i World Indoor Throwing i Tipshallen. Och Anna Wessmans inomhusdebut i spjut var inte fy skam, det heller.

Förutom sitt förnamn är Gerd Kanter förmodligen så mycket manlighet man kan komma i form av testosteron och muskler. Han ser verkligen ut som en jätte på riktigt. Majestätiskt greppar han diskusen i ringen och laddar. 540 snurrade grader senare lyfter tvåkilos­skivan mot skyn och landar på konstgräset drygt 65 meter längre bort: 66,34. 66,17. 65,58. 66,92. 66,87.
Så jämn är Gerd Kanter.
– Gör du 10?000 kast om året blir du jämn, konstaterar han krasst i Tipshallen med den lilla guldmedaljen hängande runt den stora halsen.
Den 31-årige estländaren vann VM-guld i Osaka 2007 och OS-guld i Peking 2008. Om flytet i Fjärran östern håller i sig blir det ett nytt VM-guld i sommar när sydkoreanska Daegu står för värdskapet.
Nu åker Gerd Kanter hem till Estland där han håller till under de närmaste fyra veckorna. Därefter väntar ett träningsläger i Spanien innan utomhus­säsongen drar igång på allvar i maj.
I årets gala i Växjö var utgången inte helt given. Australiern Benn Harradine slog till med fina 65,60 och det kändes som om ”världsklass” var det vanligast förekommande ordet i speakern tillika IFK Växjö-tränaren Jonas Mellbloms vokabulär i lördags.
– Jag hade läst om den här tävlingen och bestämde mig för att vara med. Med tanke på att jag har en knäoperation bakom mig är jag mycket nöjd med min insats här i dag, sa en mycket glad Harradine och fortsatte med att höja Europa till friidrottsskyarna:
– I Australien är det nästan ingen som vet ens vad friidrott är. Här i Europa är det tvärtom; alla verkar känna till sporten och kunna alla namn.
Benn Harradine kunde bara lyfta på hatten åt dagens segerherre.
– Jag har den största respekt för Gerd Kanter. Han tar sig tid med allt och alla och är en bra ambassadör för friidrotten. Han är dessutom killen man gärna äter en bit mat eller tar en öl tillsammans med.
Gerd Kanter kommenterade Harradines insats så här:
– Överraskande bra. Bara en meter från hans personbästa. Jag gillar den här tävlingen, den har vuxit från år till år. Mer publik, bättre medtävlare. Jag kommer tillbaka nästa år.
Avslutningsgrenen i Tipshallen var damernas spjuttävling. Precis enligt förhandstipsen stod det mellan IFK Växjös Anna Wessman och Gefle IF:s Annika Pettersson.
Framtidens Wessman, 22 eller rutinens Pettersson, tio år äldre? Det var frågan.
Det blev en seger för ungdomen. Trots speaker-Mellbloms varningar att Annika Pettersson är som bäst under de sista kasten blev det en bergsäker seger för Anna Wessman. Hennes 53,58 var nästan 3,5 meter längre än Petterssons längsta kast.
– Min första inomhustävling någonsin. Skönt. Jag är väldigt nöjd, kommenterade Wessman vars personbästa ligger på 56,20.
Lite inledande nervositet förvandlades snart till en tryggt genomförd tävling. Även Wessman gillade vad Tipshallen erbjöd.
– Det var kul, med bra stämning och bra inramning.
”I Australien är det nästan ingen som vet ens vad friidrott är. Här i Europa är det tvärtom.”