Ultras Ljungby tar av sig tröjan

Ljungby Artikeln publicerades

Supportergruppen Ultras Ljungby tänker inte använda sig av sin svarta tröja med symbolen som har fascist- och högerextrema kopplingar. Sen hoppas man bli insläppt i Ljungby Arena igen.

I ett öppet brev som nu sprids i sociala medier tar Ultras Ljungby ett steg tillbaka, ber om ursäkt och uppger att man inte tänker använda sig av de svarta tröjorna med den ansiktslöse mannen på längre.

Kopplingarna till våldsamma supporterorganisationer i framförallt England uppmärksammade Smålandsposten under måndagen.

Här är symbolen som förekom på tröjorna hos Ultras Ljungby.
Här är symbolen som förekom på tröjorna hos Ultras Ljungby.

Enligt brevet står inte Ljungbygruppen för någon politisk riktning överhuvudtaget och man säger sig vara ledsna över att man inte kontrollerade symbolen närmare innan man gjorde den till gruppens egen. Men man poängterar också att det inte gör alla gruppens medlemmar till fascister.

Samtidigt har man fortfarande frågor till klubbledningen med anledning att man portades i dörren till hemmapremiären. Om klubbens säkerhetsgrupp och polisen visste om hur mannen med keps använts på andra håll tycker Ultras Ljungby att man borde informerat suppportergruppen om det.

Nu ska man försöka hitta en ny symbol och man ska också träffa klubbledningen enligt Robert Nilsson som tidigare uttalat sig för Ultras Ljungby. Beslutet att sluta använda tröjorna i nuvarande utförande togs efter interna diskussioner i gruppen

– Anledningen är ju att det visade sig finnas en historia kring loggan som inte var känd innan.

Men menar du på fullt allvar att ni inte hade någon koll på vad det här var för symbol?

– Det är grupper som tagit det här i efterhand, från sidan vi har hittat den på så är det en gruppbild, från en Ultrasgrupp, en italiensk sådan.

I slutet av veckan ska man träffa klubben efter att Trojas säkerhetsansvarige tagit kontakt.

Men vet ni redan att ni är välkomna tillbaka in i Ljungby Arena?

– Alla är ju välkomna in, det är ju kläderna som är diskussionen. Inga personer är ju portade. Snacket om kläderna och hur det sköttes har varit problemet.

Då räknar ni med att det här är utagerat och får heja på laget igen om ni går den här vägen?

– Det är inga problem, vi fick ju gå in samma dag som matchen var. Det var principiellt och att det sköttes på det här sättet.