Växjö Vipers värvar talangfull målvakt

Växjö Artikeln publicerades

Flera SSL-klubbar har kämpat för Viktor Kastengrens signatur. Nu står det klart att Växjö Vipers vann den kampen.

– Det känns väldigt spännande, säger Växjötränaren Niklas Nordén om senaste nyförvärvet.

Viktor Kastengren är klar för Växjö Vipers.
Foto: Privat
Viktor Kastengren är klar för Växjö Vipers.

Efter säsongen släppte Växjö Vipers nyheten att målvakten Eero Kosonen bestämt sig för att lämna klubben. 31-åringen kallas ofta världens bästa innebandymålvakt och var en viktig pusselbit i det Vipers som etablerat sig i superligan. Totalt blev det tre säsonger för Kosonen i Växjö.

Målvaktens beslut att flytta hem till Finland kom dock inte som en chock för Växjö. Tvärtom har ledningen haft informationen länge och har därför kunnat leta ny målvakt lugnt och metodiskt.

Nu hoppas föreningen ha hittat rätt. På tisdagen kunde Smålandsposten avslöja att 18-årige Viktor Kastengren är klar för klubben. Senare under dagen bekräftade Vipers uppgifterna.

Målvakten kommer närmast från RIG Umeå IBF, som den här säsongen vann division 1 Norrland och senare kvalade upp till allsvenskan. Kastengren vann dessutom guld i juniorallsvenskan.

Den talangfulle målvakten har också representerat Sveriges ungdomslandslag och fanns bland annat med i U19-landslagets trupp i årets Finnkampen.

– Vi har fått träff med unga spelare tidigare och det är läge att satsa även på det när det gäller målvakter. Vi måste våga ge målvakter det förtroende som vi ger andra spelare på planen, säger Niklas Nordén.

Vad är Viktor för målvaktstyp?

– Det är också en stor målvakt och han är lite lik Kosonen. Han är 1,90 lång och väger nog sina 90 pannor. Det går att jobba lite annorlunda i försvarsspelet när man har lite större målvakter. Det handlar om att jobba mer med täckande delar än med reaktionssnabbhet.

Växjö Vipers har inte varit ensamma om att försöka värva Viktor Kastengren, förklarar tränaren.

– Det har varit en kamp mot rätt många föreningar, framför allt i SSL där han ville spelare. I stort sett alla som saknade målvakt var på honom. Han är erkänt duktig i Innebandysverige. Det känns skönt att vi fick träff där.

När det gäller målvaktssidan tänker Växjö Vipers lite annorlunda inför nästa säsong. I stället för att ha en rutinerad och etablerad stjärna som uttalad förstamålvakt är planen att ha två jämnstarka målvakter som kämpar om startplatsen. Därmed är förhoppningen att båda ska utvecklas framåt.

– Vi kommer vilja skapa en konkurrenssituation för att spelarna ska utvecklas, säger Niklas Nordén.

– Det är upp till målvakterna att bevisa vad de kan och göra det så bra som möjligt. Då får man det förtroende man förtjänar för att lyckas, fortsätter han.

Vem den andra målvakten i truppen blir är inte klart. Edin Omanovic, som fått stå i skuggan av Eero Kosonen, är ett alternativ. 22-åringen har dock ett utgående kontrakt och något nytt är inte påskrivet. Blir det inget med Edin finns det fler målvakter på Växjös radar.

– Vi har så klart alternativ, säger Nordén.