Växjö DFF höll krutet torrt i blöt match

Både seger- och regntorkan är över för Växjö DFF på Myresjöhus Arena.
Trendbrottet kom, med matchens enda mål, mot svenska mästarna Linköping FC i en match där regnet bitvis vräkte ner.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2018
Anna Anvegård slet hårt på den regnvåta hybridgräsmattan på Myresjohus Arena när Växjö DFF bröt sin trend av segerlösa matcher.Foto: Urban Nilsson

Växjö DFF fick en blixtrande start på det åsktyngda Myresjöhus Arena. Klockan hade bara tickat 140 sekunder när Ritah Kivumbi var högst upp på en frispark från Jelena Cancovic och nickade in 1–0.

Samma Kivumbi hade minuterna senare ett jätteläge att öka på till 2–0 efter att hon vunnit en duell mot den utrusande Linköpingsmålvakten Stephanie Labbé och hade öppet mål från cirka 30 meters avstånd. Kivumbi fick dock inte till prickskyttet och bollen gick ett par meter utanför.

Linköping, trögstartat och defensivt aningen förbryllat, kom dock igen och skapade chanser. Närmast en kvitteringsboll i den första halvleken var Tove Almqvist som bara var centimeter från att få foten på bollen framför Växjöburen.

Annars var det en gedigen försvarsinsats och ett smart presspel vi såg av Växjö DFF under dessa första 45 minuter. Några halvchanser ytterligare skapades varav Anna Anvegårds skott strax utanför straffområdeslinjen var det vassaste.

Växjö DFF inledde även andra halvlek föredömligt, men en konstant press som grusade Linköpings möjligheter till speluppbyggnad. Man låg på för 2–0 och i den 55:e minuten var det många som ville ha straff efter att en Linköpingsspelare fått bollen på handen, men domaren friade.

Linköping behövde få in kreativ spets och efter en timmes spel byttes Lina Hurtig in, vilket ledde till att pendeln svängde över. Plötsligt började det hända saker som för Växjös del var oroväckande.

Bara det hala underlaget förhindrade 1–1 då nämnda Hurtig ramlade när hon serverades öppet mål. Filippa Angeldal hade sedan ett stenhårt skott strax utanför och därefter var det ännu en gång ytterst nära kvittering efter att bollen gått som en flipperkula i Växjös straffområde.

Dessutom hade få protesterat om Linköping tilldömts straff då Frida Leonardsen föll i straffområdet.

Marginalerna tycktes vara på Växjö DFF:s sida. Linköping noterades även för en ribbträff och ett par andra vassa men inte framgångsrika målchanser innan det hela var över.

Då hade å andra sidan även Växjö DFF haft ett jätteläge att avgöra matchen då Jelena Cankovic, i friläge, läckert chippat bollen över målvakten men inte med tillräcklig hårdhet för att det inte skulle hinna rensas bort.