Växjö DFF höll undan i Smålandsderbyt

Växjö DFF levde farligt i Smålandsderbyt borta mot IFK Kalmar, men efter två mål av nya österrikiskan Simona Koren och ett matchavgörande mål av nya kanadensiskan Jenna Hellstrom vann Växjö DFF med 3–2 (1–0) på Gröndals IP.
KALMAR • Publicerad 8 september 2018
Jenna Hellstrom har precis skickat in det matchavgörande 3-2-målet borta mot IFK Kalmar. till höger syns Signe Holt Andersen.Foto: Lasse Hansson

Växjö DFF kom till spel utan skyttedrottningen Anna Anvegård som var sjuk och försvarsklippan Nellie Karlsson, som matchats hårt i U23-landslaget, startade på bänken.

I anfallet tog istället det senaste nyförvärvet Simona Koren plats till höger i anfallet med Jelena Cankovic och Ritah Kivumbi och den österrikiska landslagsforwarden behövde bara sju minuter på sig innan hon noterade sig i målprotokollet.

Koren höll sig påpassligt framme inne i straffområdet och stötte in bollen sedan hemmamålvakten Tove Enblom hamnat på mellanhand.

Framför målvakten Katie Fraine ställde Växjö DFF upp med Osinachi Ohale, Elin Karlsson och Emma Andersson i trebackslinjen medan Jenna Hellström och Jonna Ståhl tog hand om varsin kant på mittfältet där Stina Lennartsson och Frida Boriero balanserade upp centralt.

Växjö DFF:s 1-0-ledning stod sig fösta halvleken ut, men sett till matchbilden och antal målchanser borde ledningen ha varit större. framförallt Cankovic och Kivumbi hade praktlägen.

Tabelljumbon IFK Kalmar, som inte gjort något mål på de fyra senaste matcherna, hade dock två riktigt fina chanser till kvittering.

Kristin Haugstad fick pangträff, men Katie Fraine hann upp mot högra krysset och avstyrde till hörna. Senare kom Emma Jones fri, men åter stod Fraine för en vass räddning.

IFK Kalmar gjorde hela tre byten i halvtid och in kom bland andra mittbacken Ifeoma Dieke som inte alls var vaken när Jelena Cankovics lyftning nådde fram till Simon Koren som retfullt enkelt placerade in 0–2.

DFF fortsatte trycka på, men i den 62:a minuten levde matchen på Gröndals IP upp sedan inbytte anfallaren Shade Pratt fick en passning av Kristin Haugstad och dundrade in bollen ribba in bakom en chanslös Växjömålvakt.

DFF fortsatte trycka på, men i den 62:a minuten levde matchen på Gröndals IP upp sedan inbytte anfallaren Shade Pratt från USA fick en passning av Kristin Haugstad och dundrade in bollen ribba in bakom en chanslös Växjömålvakt.

Målet gav bottenkrigande Kalmar energi och i den 69:e minuten förvaltades en kontring till 2–2 när Mathilda Johansson Prakt slog ett lågt inlägg som nådde fram till amerikanskan Erin Gunther som skickade in kvitteringen.

Matchen var plötsligt vidöppen.

Växjö DFF lyckades mobilisera om och i den 79:e minuten hade Jenna Hellstrom avancerat in centralt i Kalmars straffområde och förpassade nådde på ett högerinlägg fram till 2–3.

Därmed fick även Växjös nya kanadensiska spelare göra sitt första allsvenska mål i Växjö DFF-tröjan.

Ett mål som betydde seger i det prestigefyllda Smålandsderbyt och inte minst – tre viktiga poäng .