Växjö DFF rycker i tabelltoppen

Växjö Artikeln publicerades
Växjö DFF-forwarden Anna Anvegård river förbi en AIK-försvarare.
Foto:Urban Nilsson
Växjö DFF-forwarden Anna Anvegård river förbi en AIK-försvarare.

Växjö DFF bjöd AIK på två självmål i toppmötet på Myresjöhus Arena, men de 586 åskådarna fick trots det se en hemmaseger med 4–2 (1–1).

Segern betyder att Växjö DFF drygar ut serieledningen i elitettan.

Efter en pigg matchöppning av AIK tog Växjö DFF snabbt initiativet och dikterade villkoren på den blöta och tungsprungna gräsmattan. Hemmalaget ägde bollen medan AIK mest fick springa och jaga. Det var dock inte tal om någon tokdominans, även om Växjö DFF stod för det mest kreativa spelet offensivt i den första halvleken.

Efter nio minuter fick Sofia Johansson bollen av anfallskollegan Anna Anvegård och kunde från nära håll skjuta 1-0 via AIK-målvakten Hanna Perssons fingrar.

Sex minuter senare kvitterade AIK efter matchens första hörna. Målvakten Kreeta-Liisa Yli-Säntti nådde högst på hörnsparken och boxade undan bollen, men i sekvensen efteråt stötte 1–0-skytten Sofia Johansson olyckligt bollen i eget mål.

Växjö DFF, genom i första hand anfallarna Anvegård och Johansson, var närmast ett ledningsmål, men några fler mål föll inte i den första halvleken.

Andra halvleken hade inte mer än precis startat då Anna Hjälmkvist åkte på en smäll och vred till foten. Vänsterbacken tvingades utgå och in kom istället det senaste nyförvärvet Meleana Shim. Amerikanskan tog plats centralt på mittfältet medan Emma Andersson tog klivet ner i backlinjen.

I den 52:a minuten fixade Sofia Johansson fram en straff när hon drogs ner innanför straffområdet. Straffen förvaltade Anna Anvegård till 2–1.

Ett par minuter senare ökade skyttedrottningen Anvegård på till 3–1 när hon nickade in bollen efter snyggt förarbete och inlägg av Malin Fors från vänsterkanten.

Växjö DFF var inne i en riktigt bra period och Anna Anvegård var ytterst nära att göra 4-1 när hon frispelades av Meleana Shim, men avslutet blev för tamt och gick rakt på målvakten.

I den 66:e minuten fick AIK ny energi genom ett nytt självmål av Växjö DFF. I den 66:e minuten nådde mittbacken Elin Karlsson högst i en nickduell, men bollen seglade in i den egna målburen.

Efter att Anna Anvegård prickat stolpen var Elin Karlsson ytterst nära att revanschera sig när hon fick träff efter hörna, men skottet styrdes tätt över till en ny hemmahörna.

Efter lite kalabalik i straffområdet lyckades Malin Fors stöta bollen i mål till 4–2.

AIK hade en farlig nick i slutskedet, annars var det Växjö DFF som var närmast ytterligare ett mål. Mana Shim var nära att placera in ett vänsterskott, men bollen smet precis utanför målvaktens högra stolpe. Anna Anvegård försökte med ett lobbskott från distans, men bollen damp ner på ribban.

De tre poängen betyder att Växjö DFF rycker i tabelltoppen. Med sju omgångar kvar har man 15 poäng ner till AIK på tredjeplats. Dessutom förlorade tabelltvåan IFK Kalmar lördagens hemmamatch mot Sundsvall, vilket gör att det nu skiljer 13 poäng mellan ettan Växjö och tvåan Kalmar.

IFK Kalmar är för övrigt Växjö DFF:s nästkommande match i serien. Smålandsderbyt spelas den 23 september i Kalmar.