Växjö Lakers besegrade serieledarna

Växjö Lakers besegrade serieledarna Luleå med 2–1 inför 4204 åskådare hemma i Vida Arena. Matchhjälte blev Janne Pesonen som gjorde båda målen, samtidigt som målvakten Viktor Andrén var drygt 2,5 minuter från att hålla sin första nolla för säsongen.
VÄXJÖ • Publicerad 15 november 2018
Janne Pesonen i fokus efter hans andra mål för kvällen som betydde 2–0 för Lakers mot LuleåFoto: Filip Sjöfors

Växjö Lakers kom ut som det klart piggaste laget i Vida Arena och parkerade långa stunder i Luleås zon.

Gästerna försvarade sig dock väl och det första skottet som Lakers fick igenom mot mål kom efter 6.43 när Erik Josefsson avlossade en kanon som Joel Lassinantti räddade.

Julius Junttila stod för periodens prestation när han fräckt snodde pucken av backen Oscar Engsund, vände på en femöring och kom fri med målvakten, men skottet tog i stolpen.

Lakers var bättre i de flesta momenten på isen och det var bara en tidsfråga innan 1–0 skulle falla. Efter 12.12 satt också pucken tätt intill målvaktens högra stolpe efter ett fint anfall som Tuomas Kiiskinen drog upp. Kiiskinen väntade på att landsmannen Janne Pesonen skulle komma i position och passade perfekt fram pucken som Pesonen prickade in.

Bästa chansen för Luleå i första perioden hade Johan Harju när Luleå kontrade i tre mot-en, men Viktor Andrén sög åt sig pucken.

I andra perioden hade Luleå fortsatt stora bekymmer att komma ut ur den egna zonen när Lakers checkade högt och hårt.

Peter Andersson och Pontus Netterberg hade båda jättebra skottlägen att öka på hemmaledningen.

Luleå fick stopp på Växjöforceringen halvvägs in på mittperioden när man åter fick spela powerplay. Robin Kovacs hade en jättechans, men Viktor Andrén räddade vasst.

Det krävdes åter ett par finländare för att öka på hemmaledningen.

Joel Persson stod för ett urstarkt förarbete när han drog upp ett anfall och passade Tuomas Kiiskinen som stod vid ena stolpen. Han i sin tur direktpassade över till andra stolpen där Janne Pesonen mötte pucken på bladet och 2–0 var ett faktum.

Luleå fick ett par bra chanser på slutet, men Viktor Andrén visade klass i kassen.

I tredje perioden blev det av förklarliga skäl lite mer Luleå i sin reduceringsjakt, men Lakers stod för ett uppoffrande försvarsspel och hade även ett par bra lägen att öka på till 3–0.

Janne Pesonen var nära trean emd ett hårt skott som gick utanför och Linus Fröberg hade en dubbelchans som var millimetrar från att resultera.

Efter 57.19 lyckades Luleå till slut överlista Viktor Andrén. Direkt efter tekning drog Petter Emanuelsson till och pucken satt i nät.

Viss nerv tilltog när Luleå plockade ut målvakten, men Lakers höll undan och tog tre välförtjänta poäng. Därmed har Lakers 2–0 i matcher mot Luleå den här säsongen.