Växjö Lakers guldhjälte lägger av

Ishockey Artikeln publicerades

Han var den första som fick lyfta SM-bucklan som Växjö Lakers lagkapten.

Nu har Tomi Kallio bestämt sig för att avsluta karriären som hockeyspelare.

Tomi Kallio avslutade åren i Växjö Lakers med att vinna guld.
Foto: Urban Nilsson
Tomi Kallio avslutade åren i Växjö Lakers med att vinna guld.

– Jag vill tacka Växjö Lakers för de fyra åren jag fick vara med. Resan från att vara nykomling till att vinna SM-guld var helt otrolig. Jag är väldigt stolt över den tiden och jag lärde mig mycket under de fyra åren. På något sätt fick jag nytt liv som hockeyspelare som hjälpte mig att spelare vidare sen, säger 41-åringen i en video på Youtube.

Tomi Kallio inledde och avslutade sin hockeykarriär i den finländska klubben TPS, där det totalt blev 383 ligamatcher och 282 poäng. Däremellan spelade centern några år i NHL innan han landade i den svenska hockeyn. Först blev det stora framgångar i Frölunda, sedan hjälpte han, som lagkapten, Växjö Lakers till klubbens historiska första SM-guld.

41–åringen spelade också nio VM och ett OS för det finländska landslaget. På dessa samlade han in tre VM-silver och två brons.

Vårens bronsmatch mellan TPS och HIFK Hockey blev hans sista som aktiv hockeyspelare.

– Efter bronsmatchen kändes det väldigt säkert att jag slutar men det dröjde ytterligare en månad innan jag fattade det slutliga beslutet. Jag har hunnit smälta beslutet och det är dags att sluta, säger Kallio i ett pressmeddelande från TPS.

– Jag kunde aldrig tro att jag skulle spela så här länge. Jag får avsluta karriären på egna villkor och i TPS-tröjan. Jag lyckades också hjälpa laget på det sätt som jag ville, fortsätter han.