Växjö Lakers klart för elitserien

Sport Artikeln publicerades

Växjö Lakers lagkapten Johan Markusson var den av spelarna som hyllades mest av supportrarna efter söndagens oförglömliga match i Örebro. – Jag är glad, ledsen, tom, full och fruktansvärt stolt, sa nummer 38.

Givetvis är det en magisk mix av känslor som kommer över idrottsutövare (och supportrar för den delen) vid tillfällen som de i går.
Att Markusson kände sig känslomässigt både tom och full kan man verkligen förstå.
Han har haft problem med skador länge och kan knappast ens ha vågat drömma om att säsongen skulle sluta i sådan eufori.
Den sista delen av hans uttalande, om stoltheten, ber vi honom dock utveckla.
– Det här är verkligen en seger för l-a-g-e-t Växjö Lakers. Efter grundserien pratades det en hel del om vår dåliga defensiv. Då bestämde vi oss gemensamt för att aldrig köra alibispel, för att alltid ta defensivt ansvar, för att aldrig hänga med huvudena och för att förbjuda taskigt kroppsspråk, säger Johan.
Allt det lyckades Markusson och hans lagkamrater leva upp till. Klart kaptenen är stolt då.
Efter det hysteriska firandet ute på isen samlades spelarna inne i omklädningsrummet. De skrålade ”We are the champions!” men när kapten Markusson samlade styrkorna i en ring mitt i rummet blev det knäpp tyst.
Exakt vad han sa vet vi inte eftersom spelarna och ledarna ville ha den stunden för sig själva.
Men att killarna lyssnar på sin kapten står utom allt tvivel.
Hur kommer ni att klara er i elitserien?
– Det blir en ny utmaning. Vi får smälta detta i några dagar innan vi börjar fundera på det. Alla i laget behövde spela på toppen av sin förmåga för att ro elitserieplatsen i hamn. Precis det gjorde alla.
När sportchefen Henrik Evertsson, mitt i kaoset, kom på att man kanske borde ”ordna något festligt med gänget” gick han till Markusson och frågade vad som kunde vara lämpligt?
– Jag vet inte. En kall öl på bussen kanske. Jag ska jobba i morgon bitti, svarade Markusson.
Först efter viss tvekan gick Johan med på att kanske komma så sent till jobbet idag att han missar 9-fikat??
Sådan är han, Växjö Lakers kapten.
Någon kanske undrar hur det gick med den där festligheten? Jag kan då berätta att man först planerade en gemensam middag på restaurang 4:e våningen i Behrn Arena, men sedan bestämde sig för att direkt ta bussen mot Växjö och i?stället fira på hemmaplan – restaurang PM & Vänner närmare bestämt.
Om PM hade stått för ”perfekta mål” var det sannerligen en väl vald plats för den festen. Lakers spelare gjorde nämligen fem perfekta mål mot Örebro.
Målen som skickade Växjös hockeykrigare till elitserien kom till så här:

Efter 11.33 i första perioden (och konstant Örebrotryck) jobbade Johan Andersson fram pucken bakom kassen och spelade in den till Joakim Hillding som helt ren i slottet dundrade in 0–1.

Efter 7.12 i andra perioden missade förre Växjöspelaren Marcus Weinstock. Johan Jonsson reagerade snabbt och sköt ett skott i sargen som studsade ut till Erik Josefsson som gjorde 0–2.

Efter 10.56 i andra perioden fick Örebros backar inte bort pucken och Anders Eriksson kunde efter en tilltrasslad situation lyfta in 0–3.

Efter 15.53 i andra perioden svarade backen Nils Andersson för ett suveränt solomål. Han körde hela vägen och nätade hur kyligt som helst. 0–4.

Efter 16.25 i andra perioden lekte Erik Josefsson in sitt andra mål för dagen (0–5) suveränt framspelad av Daniel Åhsberg.
Inte konstigt att de runt 500 Lakers-fansen i arenan hoppade hysteriskt och sjöng: ”Bäst när det gäller!”