Växjöprodukten mästare i AHL

Ishockey Artikeln publicerades

Backen Calle Rosén, med Växjö Lakers som moderklubb, är mästare i AHL. Det efter att hans Toronto Marlies vann den sjunde och direkt avgörande finalmatchen i AHL-slutspelet Calder Cup.

Calle Rosén lämnade Växjö för att testa lycka i Nordamerika. Nu är backen AHL-mästare.
Foto: Robert Granström/TT
Calle Rosén lämnade Växjö för att testa lycka i Nordamerika. Nu är backen AHL-mästare.

Toronto Maple Leafs har vunnit Stanley Cup 13 gånger men har inte fått lyfta bucklan på över 50 år, sedan 1967.

Det går bättre för den anrika ishockeyklubbens farmarlag. Toronto Marlies tog hem AHL-titeln efter 6–1 i den sjunde och avgörande finalmatchen mot Texas Stars, farmarlag till NHL-klubben Dallas.

Svenske Andreas Johnsson – som gjorde nio grundspelsmatcher och sex slutspelsmatcher för Maple Leafs under säsongen – gjorde två mål och hade en assist i match sju och utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare.

– Jag är väldigt glad att vi vann. Vi har så många bra och talangfulla spelare. Om någon blir skadad kan vi bara sätta in en annan som gör ett enastående jobb, säger Johnsson enligt Aftonbladet.

Sex av sju svenskar i truppen fanns på isen i den avgörande matchen inför 8 818 åskådare i Ricoh Coliseum. En av dessa var alltså Calle Rosén, som lämnade Växjö Lakers 2017. Backen har stått för en stark säsong under sitt första år i AHL. 24-åringen avslutade säsongen med att göra 11 poäng på 16 slutspelsmatcher.