Dubbla Växjöstjärnor med till JVM

Växjö Artikeln publicerades

Växjö Lakers spelare Linus Högberg och Elias Pettersson är uttagna i JVM-truppen.

– Jätteroligt att få visa upp sig på den stora scenen, säger Linus Högberg.

Elias Pettersson får återigen chansen i JVM.
Foto: Lena Gunnarsson
Elias Pettersson får återigen chansen i JVM.

På onsdagen presenterade förbundskapten Tomas Montén truppen inför kommande JVM. Inte helt oväntat finns Växjös stjärnskott Elias Pettersson med som en av 15 forwards. 19-åringen gör just nu succé under sin första SHL-säsong och toppar hela ligans poängliga efter 24 matcher. 11 mål och 20 assist har det blivit så här långt.

– Elias har haft en riktigt bra utväxling i Växjö. Han spelar i lagets förstakedja och i en av powerplayuppställningarna. Han bidrar stort till Växjös offensiv. Det är samma roll vi ser för honom, säger Tomas Montén.

Växjöstjärnan var med i JVM även för ett år sedan.

– Ska bli fantastiskt kul att se Elias i sitt andra raka JVM, säger Tomas Montén.

Efter Växjö Lakers match mot Bern i CHL i tisdags finns det dock frågetecken för Elias Petterssons status. Växjöstjärnan fick kliva av i andra perioden på grund av skada. På onsdagen fanns dock inga nya besked att ge från Lakershåll.

– En underkroppsskada. Vi tar det dag för dag, säger 19-åringen.

– Dag för dag. Underkropp, säger Växjö Lakers tränare Sam Hallam.

Elias är uttagen i JVM-truppen, betyder det att hans medverkan där inte ska vara i fara?

– Igen, dag för dag, säger Växjötränaren.

I den svenska JVM-truppen är åtta backar uttagna. Den siffran ska bantas till sju innan turneringen drar igång. Växjös Linus Högberg får kämpa om en av platserna.

– En defensivt duktig back, säger Tomas Montén.

Växjös 19-årige back ser uttagningen som en positiv överraskning.

– Jätteroligt att få visa upp sig på den stora scenen, säger han.

Var det förväntat att du skulle få chansen?

– Klart man har haft det i åtanke eftersom man har presterat ganska bra men nej, det var inte något jag hade väntat mig.

Vad Tomas Montén vill få ut genom att plocka med sig Växjöbacken är tydligt.

– Vi har många spelskickliga och offensiva killar, så jag får ta lite mer ansvar i det defensiva där jag kanske har mer spetskvaliteter, säger Linus Högberg.

Juniorkronorna samlas nästa onsdag, dagen efter åker gruppen till ett förläger i Kanada med två träningsmatcher, den 18 december mot Danmark och den 22 december mot USA.

Sverige möter sedan Vitryssland i JVM-premiären den 26 december. Under JVM missar Växjöspelarna sju matcher med Lakers.

Matchguide

Färjestad-Växjö Lakers

Var och när: Löfbergs Arena torsdag kl 19.00.

Läget i laget: Frågetecken för Elias Pettersson. Annars samma trupp som senast mot Bern.

Tränare Sam Hallam säger: ”Vi är lite down i formen och vi får kämpa lite mer med lite detaljer i spelet. Om man ser på special teams har det vunnit många matcher åt oss. Nu går det lite emot oss. Till att börja med måste vi förbättra vår disciplin och dra på oss mindre utvisningar. Jag tycker att tendenserna de senaste matcherna har varit helt okej.”

Förutsättningar: Det är ett toppmöte som står på schemat där ettan i SHL, Växjö Lakers, möter tvåan Färjestad. Tre poäng skiljer mellan lagen. Växjö Lakers kommer med tre raka förluster. Två i SHL och en i CHL. Färjestad däremot har två raka segrar i SHL.

Färjestads fem senaste matcher: Karlskrona (b) 4–3 (övertid), Karlskrona (b) 5–2, Malmö (b) 1–2, Örebro (b) 6–4, Växjö (b) 4–2.

Växjös fem senaste matcher: Brynäs (b) 1–2, Luleå (h) 3–5, HV71 (h) 2–1, Mora (b) 4–1, Malmö (b) 4–2.

Sam Hallam om Färjestad: ”Någonstans handlar det om, som mot alla lag, att få ner deras fart i deras vändningar. Vi ska ge dem få chanser och istället gäller det att vi höjer farten i vårt spel.”

Inbördes möten: Växjö vann säsongens första möte med 3–1. Färjestad vann senast med 4–2.

Powerplay: Växjö är ligans bästa lag i PP med en effektivitet på 31,94 procent. I samma liga ligger Färjestad sexa med 23,38 procent.

Boxplay: Färjestad ligger sjua i boxplaystatistiken med 79,73 procent. Lite bättre är Växjö med 81,48 procent.

Poängtoppar: Elias Pettersson är Växjö Lakers poängkung och toppar hela SHL:s poängliga med 31 poäng. Näst bäst i Växjö är Robert Rosén på 21 pinnar. Johan Ryno heter Färjestads bästa poängplockare. 31-åringen är uppe i 26 poäng. På delad andraplats i Karlstadlaget finns Michael Lindqvist och Dick Axelsson på 25 poäng vardera.

Nästa match: Växjö-Örebro lördag kl 18.00.

Visa mer...