Annons

Växjötalang med näsa för målet

Poängkung i klubblaget och avklarad SSL-debut.
Samuel Folkesson Algman gör raketkarriär i innebandy-Växjö.
– I anfallszon är jag farlig, säger den 17-årige talangen.
Växjö • Publicerad 15 januari 2018
Samuel Folkesson Algman i Växjö IBK Utveckling spenderar många timmar varje vecka i Fortnox Arena.
Samuel Folkesson Algman i Växjö IBK Utveckling spenderar många timmar varje vecka i Fortnox Arena.Foto: Pontus Steneros

För ett år sedan spelade Samuel Folkesson Algman juniorinnebandy med Växjö IBK Utveckling. På 27 matcher i J18 och juniorallsvenskan gjorde forwarden 54 mål och spelade fram till 22.

Ett imponerande facit som gjorde att 17-åringen den här säsongen fick chansen med föreningens lag i division 1 södra. Så här långt har det slutat med succé. På annat sätt är det svårt att beskriva första halvan.

Annons

Utan någon rutin för division 1-spel toppar forwarden lagets poängliga med 21 mål och 14 assist på 14 matcher. Samtidigt leder Växjö IBK Utveckling serien sex poäng före tvåan Olofström.

– Det har gått förvånansvärt bra måste jag säga, både för mig och för laget. Det är dumt att klaga, säger han.

Varför är du förvånad över att det har gått så bra?

– I början av säsongen tänkte jag att division 1-spel var en kul utmaning. Jag trodde kanske inte jag skulle göra lika många poäng som tidigare, utan att jag mer skulle få tänka på försvarsspelet. Men tydligen hade jag fel.

Varför går det så bra?

– Framför allt för jag att trivs bra med laget och kompisarna jag har runt omkring. Samtidigt spelar jag med väldigt bra spelare.

Innebandykarriären började i Västervik där Samuel Folkesson Algman är född och uppvuxen. Tidigt visste 17-åringen att det var innebandy han ville satsa på. När det var dags att börja gymnasiet tog han därför beslutet att flytta från familjen och tryggheten för att testa vingarna på egen hand.

Han kom in på samhällsprogrammet på Kungsmadskolan med inriktning innebandy och flyttade till Växjö. Nu är han mitt uppe i år två i skolan.

– Jag flyttade hit för plugget och innebandyn. Jag ville satsa. I början var det en utmaning att bo själv. Men jag har kommit in i det mer och mer. Jag trivs jättebra.

"Jag är en innebandyspelare som gillar att skjuta”, säger 17-åringen.
"Jag är en innebandyspelare som gillar att skjuta”, säger 17-åringen.Foto: Pontus Steneros

Både i skolan och i division 1-laget tränas Samuel Folkesson Algman av Ola Karlsson. Tränaren är imponerad av hur supertalangen har hanterat säsongen.

Annons

– Han är en otroligt duktig spelare på att anpassa sig till den här nivån. En spelare med fin teknik, bra blick för spelet och han har ett skott som kanske inte är det hårdaste men det träffar alltid mål och det träffar ofta rätt i målet.

Just skottet lyfter Folkesson Algman själv fram som sin främsta styrka på innebandyplanen. Och när skottet kommer – då kommer det direkt. Han lägger sällan tid på att ta emot bollen för att hitta ett ännu bättre läge.

– Jag är en innebandyspelare som gillar att skjuta. Och det är direktskott som gäller.

Är det något du har tränat på?

– Nej, det har kommit med tiden. Man hinner inte ta in den i ”hooken” längre.

Succén i division 1-laget har också gjort att Samuel Folkesson Algman har fått chansen att träna och spela med Växjö Vipers i superligan (SSL), Sveriges och världens bästa innebandyliga. Fyra matcher har det blivit.

– Det har blivit tre, fyra byten i varje match.

Hur har det varit?

– Jättehäftigt. Det är en dröm jag har haft hela livet. Samtidigt är det ett stort steg att ta. Det är enorm skillnad, framför allt på tempot.

Hur har du hängt med?

Annons

– Som sagt har jag bara fått spela några byten. I första matchen vet jag inte var jag var på planen. I de tre andra har jag kommit in i det mer och mer.

Trodde du att du skulle få göra debut i SSL som 17-åring?

– Absolut inte. Det var inget jag hade räknat med den här säsongen. Det är bara en bonus.

Växjö Vipers tränare Niklas Nordén ser mycket talang i forwarden – framför allt i målsinnet.

– Han har alla förutsättningar för att nå långt. En sniper av rang. Han kan hitta målet i alla olika och omöjliga lägen, säger Växjötränaren.

Samuel Folkesson Algman vet vad han vill med sin innebandy. Framöver ska han etablera sig i SSL, därefter är drömmen att spela i svenska landslaget. Och han vet att det kommer krävas hårt arbete för att ta steget från supertalang till etablerad spelare på högsta nivå.

– Jag är absolut redo för att ta jobbet.

Vad krävs för att du ska nå dit?

– Framför allt måste jag jobba upp mig fysiskt. Jag måste lägga ner mycket träning på gymmet.

Vad i ditt spel på plan måste du förbättra för att ta nya steg?

Annons

– Jag kan så klart bli bättre i alla delar men framför allt i hur jag ska agera i försvarsspelet. Hur jag ligger rätt i det defensiva spelet.

Du är poängkung i ditt lag och du har fått testa på SSL. Är det svårt att behålla fötterna på jorden?

– Visst är det jättekul att det går bra men jag känner ingen speciell press att jag ska prestera hela tiden. Jag tänker inte så mycket på det utan bara kör på.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons