Vidarsson klar för tre år med Öster

Sport Artikeln publicerades

Isländske landslagsmittfältaren David Thor Vidarsson gillade Östers historia och framtidssatsning. Flickvännen Sigridur Vidarsdottir gillade Växjös universitet. Bland annat därför valde 25-åringen att signera ett treårskontrakt med Växjöklubben.

Östers superettanrival IFK Norrköping förlorade alltså dragkampen om Hafnarfjördurs lagkapten.
Det var av förklarliga skäl en mycket nöjd Andreas Ottosson, Östers tränare, som i går beskrev sitt isländska nyförvärv:
– Jag har pratat en hel del med gamle Österspelaren Teitur Thordarsson om David Thor Vidarsson och av Teitur fått veta att David under ett par års tid varit Islands bäste mittfältare.
– Han är en karaktärsspelare som ligger rätt i positionerna och nästan aldrig slår bort en passning. Han är inte jättesnabb och han är inte typen som dribblar några gubbar och går på avslut. Men han kommer att bli väldigt viktig för laget, säger Otto.

Eftersom Vidarssonvarit med och vunnit både ligan och cupen med FH (Fimleikafelag Hafnarfjördur) har han utvecklat en bra vinnarskalle.
– Vad jag förstår spelade han 90 minuter i samtliga FH:s matcher gångna säsongen utom när han vid några tillfällen var avstängd, säger Ottosson.
Tidigare i karriären har Vidarsson dock drabbats av både ett benbrott (vaden) och en avsliten hälsena. Men han klarade gårdagens läkarundersökning i Växjö utan anmärkning.
Flickvännen Sigridur, som utbildar sig inom ekonomi och juridik, informerade sig samtidigt om möjligheterna att studera på Växjö Universitet, och var nöjd med vad hon fick veta.
Eftersom Vidarssons kontrakt med den isländska mästarklubben gått ut handlar det om en så kallad Bosman-övergång. Man kan dock förmoda att det bud Vidarsson fick av Öster, uppbackat av Ösab, var bättre än det han tidigare i höst fått av IFK Norrköping.

Flera andrasvenska klubbar (Häcken, Halmstad och Sundsvall) har för något år sedan varit ute efter Vidarsson som nu blir den andra centrala mittfältaren Öster värvar inför återkomsten till superettan.
Tidigare i höstas skrev Landskronas Charles Anderson på ett treårskontrakt med ÖIF.
– David och Charles är inte helt olika varandra i spelstil, men kan absolut spela tillsammans på ett centralt mittfält om vi väljer ett sådant upplägg – antingen i en 4–2–3–1-uppställning eller i en 4–4–2-uppställning, säger Ottosson.
Förutom Vidarsson och Anderson finns mittfältarna Patrik Bojent, Freddy Borg, Enes Smajlovic (nära en kontraktsförlängning), Danny Tadaris, Johan Frisk, Christoffer Katenda och Oliver Nedanovski i truppen.
– Det blir stenhård konkurens om mittfältsplatserna. Det är väldigt positivt, myser tränare Ottosson.

Sedan några dagartillbaka provtränar dessutom ytterligare ett antal mittfältare med Öster. Bland annat Kalmar FF:s Marcus Mårtensson och Lindsdals Peiman Eliassi, som båda är högermittfältare.
Vad gäller Ängelholms forward Mattias Adelstam, superettans skyttekung förra säsongen, träffar han allsvenska Trelleborgs FF i dag.
Men enligt uppgifter till Smålandsposten betyder det inte att Öster är ute ur bilden. Tvärtom. Adelstam har lovat Öster ett besked i kväll. Blir det positivt får Öster en riktigt vasst lag säsongen 2010.