Vipers i brygga efter hemmaförlust

VÄXJÖ Artikeln publicerades
Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Vipers förlorade med 4–8 hemma i den fjärde kvartsfinalen mot Linköping. Därmed ligger Vipers under med 1-3 i kvartsfinalserien och är piskat att vinna de tre återstående matcherna om inte säsongen ska vara slut.

Med ledning 2-1 i matcher i ryggen var det Linköping som kom ut bäst i Fortnox Arena. Eero Kosonen i hemmakassen tvingades till ett par svettiga ingripanden den första halvan av inledningsperioden.

Vipers, för kvällen matchcoachat av assisterande tränaren Christian Guntsch då Niklas Nordén var sjuk, var på inget sätt utspelat, men gästerna skapade hetaste chanserna och efter 13.09 satt 0–1 genom Felix Lanver som drog till från vänsterläge.

Dryga minuten senare satt också 0-2 bakom Kosonen som såg ut att ha räddat bollen, men den var enligt domarbedömning över mållinjen. Sist på bollen i Linköping var Adam Zetterström.

Efter 16.17 fick Vipers spela fem mot fyra och det utnyttjade man till 1–2-reducering 16 sekunder senare.

Målet var en delikatess signerat trollkarlen Filip Kjellsson som tog emot Ted Nivestams passning vid ena stolpen och såg ut att komma ur skottläge, men lagkaptenen fick till ett skott mellan benen på sig själv och målvakten Robin Laakso var totalt bortkollrad.

Vipers tog över sista delen av första perioden och tryckte på bra framåt med backarna och såväl Eddie Granberg som Viktor Johansson hade två bra avslut. Men allra närmast var Linus Pettersson som prickade ribban i slutminuten.

I andra perioden stod det länge och vägde och till slut vägde det över till Linköpings fördel som utnyttjade sitt första powerplay i matchen sedan Magnus Jansson visats ut för fasthållning efter 34.20.

Bara 17 sekunder senare (en sekund långsammare än Kjellssons PP-mål i första perioden) slog Matej Jendrisak till.

Mindre än två minuter senare förvandlades 1-3 till 1-4 när Petter Alm lyckades överlista Eero Kosonen.

Inför tredje perioden ändrade Vipers om rejält i formationerna.

Men i stället för 2-4 sprang Martin Hovlund, ohotad, igenom hela planen och satte 1-5 efter 6.31.

Ludwig Persson reducerade minuten senare, men sedan fick Linköping spela fem mot fyra igen och det utnyttjade Gustav Fritzell till 2.6.

Vipers åkte direkt på en ny utvisning och det såg hopplöst ut. Men i spel fyra mot fem smög Magnus Jansson upp och satte dit 3-6-reduceringen framspelad av oliver Johansson.

Med mindre än fem minuter kvar satte Linköpings Felix Lanver 3-7.

André Andersson reducerade en sista gång, men trots en massiv rpess på slutet och uttagen målvakt var uppförsbacken för brant.

Joel Dagman spikade slutresultatet till 4-8 i tom kasse när det återstod 15 sekunder.

Linköping har därmed kopplat grepp om kvartsfinalen och Vipers är piskat att vinna de samtliga tre återstående matcherna. närmast på söndag i Linköping.