Annons

Vipers kom inte upp i nivå – föll i första kvartsfinalen

Linköping IBK var det bättre laget och vann rättvist hemma i Linköpings Idrottshall med 6–3 hemma mot Växjö Vipers i den första SM-kvartsfinalen SM-kvartsfinalen.
LINKÖPING • Publicerad 15 mars 2018
Foto: Lena Gunnarsson

Linköping chockstartade genom att göra 1–0 redan efter 33 sekunders spel. Poängkungen Gustav Fritzell spelade fram Matej Jendrisak som klippte in bollen bakom Eero Kosonen i Växjökassen.

Därefter var det Vipers som hade mest boll och skapade de flesta målchanserna även om de inte var glödheta. Oliver Johansson, Karljohan Ahlroth, Filip Kjellsson och André Andersson var närmast, men hemmamålvakten Robin Laakso höll tätt och fick även god hjälp av sitt uteförsvar.

Annons

Det var mycket kamp de första 20, men det var först efter 17.50 som det hettade till på allvar. Det var i samband med en situation där Linköping gjorde mål, men målet dömdes helt korrekt bort på grund av en hög klubba. Vipersforwarden Jesper Sankell och hemmaforwarden Matej Jendrisak surnade till på varandra.

Ludwig Persson fick ett bra läge att utjämna i slutsekunderna av den första perioden, men Laakso avvärjde.

I andra perioden gjorde Linköping, precis som i första perioden, ett tidigt mål. Efter bara 1.39 sköt Joel Dagman 2–0 där bollen ändrade riktning och ställde Kosonen i målet.

Linköping styrde och ställde mest medan Vipers låg och fiskade efter kontringar. och Eeoro Kosonen fick visa sig på styva linan vid ett par tillfällen.

10.21 fick den finländske landslagsmålvakten dock åter rensa nätet. Efter ett slarvigt Vipersuppspel studsade bollen fram till Gustav Fritzell som satte dit den från nära håll.

Växjö flyttade fram positionerna allt mer och Johan Roos var nära att reducera när han fick bollen perfekt av Manuel Engel, men Roos avslut träffade stolpen.

Innan mittperiodens slut fick dock Vipers hål på Robin Laakso och det genom backen Eddie Granberg efter ett frislag.

Granberg passade ner bakom hemmamålet och dröjde sig kvar i offensiv position där han serverades en diagonalpass av André Andersson och klappade till.

Vipers ändrade om i formationerna på slutet för att få en offensiv effekt.

De nya formationerna fortsatte i tredje i jakten på reducering och Filip Kjellsson fick kanonläge direkt, men Robin Laakso stod för en superräddning.

Annons

Vipers fick ett ypperligt läge att närma sig målmässigt när man fick spela fem mot fyra, men Linköping stod för en tät box och kölvattnet av att hemmalaget blivit fulltaligt satt i stället 4–1 genom Eric Björk.

5–1 kom av bara farten genom Felix Lanver efter en snabb kontring.

Ett nytt powerplay för Vipers utnyttjades av Ludwig Persson efter pass av Jesper Sankell. Då återstod det drygt åtta minuter och Vipers gick ner på två femmor.

Reduceringsjakten kom dock av sig när fältherren och retstickan Johan Roos visades ut. Hemmalagets första och enda powerplay utnyttjade Matej Jendrisak till 6–2.

På slutet plockade Vipers ut målvakten i ett sista desperat försök och Ted Nivestam putsade till siffrorna till 6–3 i spel fem utespelare mot fyra, men närmare än så lyckades inte Vipers denna kväll.

Växjö VIpers kom inte upp i normal nivå samtidigt som Linköping var det klart bästa laget och vann rättvist. 1–0 i matcher är ställningen i kvartsfinalen inför match 2 som spelas i Fortnox Arena på söndag.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons