Vipers vände och vann

Första Smålandsderbyt i SSL på tre år. Då krossade till slut Växjö Vipers nykomlingen Jönköping och vann med 6–2.
Jönköping • Publicerad 17 oktober 2017
Växjö Vipers målvakt Eero Kosonen
Växjö Vipers målvakt Eero KosonenFoto: Filip Sjöfors

Sist lagen mötes var i genrepet inför säsongen. Då vann Växjölaget med hela 8-0. Frågan var om topptippade Vipers skulle kunna upprepa den prestationen mot nykomlingen Jönköping, trots en hackig inledning på säsongen?

I den första perioden visade Jönköping att de inte tänkte gå med på en repris.

Hemmalaget tog direkt tag i taktpinnen och kunde rulla runt bollen i försvaret några gånger innan de tog sig upp i banan. Och så gjorde de - om och om igen, medan gästerna kämpade med att hitta ett eget anfallsspel. Rättvist kom därför ett ledningsmål för Jönköping efter tio minuter. Då genom Simon Karlsson som satt den högt upp i Kosonens högra kryss, efter att en snygg och oväntad passning bakom Kosonens mål nått backen Weidman som på ett tillslag spelade bort samtliga i Vipers när han hittade Karlsson på högerkanten.

Matchen tog vid på samma maner och knappt gå tre minuter senare utökade hemmalaget till 2-0. Den gången genom Johan Uhlin, som satt den både lågt och förbi Kosonens utsträckta högerben, in i mål.

Men trots en välförtjänt 2-0-ledning och ett spelövertag för Jönköping kunde Växjö reducera två sekunder innan perioden blåstes av. Ted Nivestam hittade Jesper Sankell som tystade arenan genom att göra 2-1.

Om den första perioden var Jönköpings, så var definitivt den andra perioden gästernas.

Vipers dominerade perioden, vilket också syntes på resultattavlan. 2-2 kom redan efter 38 sekunder och innan perioden var över hade Växjö Vipers även gjort både 2-3 och 2-4.

I den sista och avgörande perioden höjde sig Jönköping igen, medan Växjö valde att backa hem och kontra. Stundtals radade hemmlaget upp lägen, men kom inte närmare än i Kosonens nävar.

Istället var det gästerna som kunde punktera matchen genom både 2-5 och 2-6.