Vipers vann dramatiskt Smålandsderby

JÖNKÖPING Artikeln publicerades
Jesper Sankell satte 2–2-kvitteringen för Vipers i derbyt mot Jönköping.
Jesper Sankell satte 2–2-kvitteringen för Vipers i derbyt mot Jönköping.

Det var länge tajt och målsnålt, men till slut tände Smålandsderbyt mellan Jönköpings IK och Växjö Vipers till på allvar och det var ”storebror” Vipers som avgick med segern. Matchhjälte blev André Andersson som satte avgörande 2–3 23 sekunder in på fjärde perioden.

Matchen startade i ett rasande tempo där båda lagen snurrade runt friskt på planen och målchanser saknades inte.

Halvvägs in på perioden föll första målet och det var hemmalaget som gjorde det. Otto Weidman sköt ett skott som förre Vipersspelaren Rickard Hessmer elegant styrde i mål utan chans för Eero Kosonen i målet.

Just kedjan med Hessmer, Weidman och Martin Glimberg var den som oroade mest framför Vipersmålet.

Vipers hade också ett par präktiga lägen där Ludwig Perssons skott från högerkanten tvingade hemmamålvakten Gustav Jansson till en prakträddning.

Andra perioden startade i ett lugnare tempo, men stegrades efter hand och allt eftersom blev det också hårdare spel och högre intensitet.

Spelmässigt var JIK det lag som skapade de bästa chanserna, men Eero Kosonen såg till att hålla sitt lag kvar i matchen. I Vipers var det främst förstafemman som skapade mest oreda på Jönköpings planhalva.

Bästa chanserna hade Markus Jonsson, Jesper Sankell och André Andersson, men Gustav Jansson höll tätt.

Så långt var det målvakternas match.

I jakt på kvittering gick Vipers ner på två enheter i inledningen och vaskade om i kejdorna. in kom Christopher Holmér som bildade kedja med André Andersson och Filip Kjellsson medan Karljohan Ahlroth parades ihop med Ludwig Persson och Jesper Sankell. Johan Roos och Niklas Ramirez samt Markus Jonsson och Ted Nivestam agerade backpar.

Ahlroth hade ett jätteläge nära motståndarmålet, men på något sätt lyckades Gustav Jansson rädda avslutet.

Vipers avlastade emellanåt med en tredje enhet där Viktor Johansson och Linus Pettersson agerade backar bakom Manuel Engel, Oliver Johansson och Victor Hansson. På slutet kom även Felix Göthberg in som en potentiell matchvinnare.

När det återstod 8.15 lyckades äntligen Vipers få hål på hemmamålvakten. André Andersson nådde fram till lagkaptenen Filip Kjellsson som satte 1-1.

Dramatiken tilltog och drygt tre minuter efter kvitteringsmålet sköt Otto Weidman 2-1 för Jönköping, assisterad av Rickard Hessmer.

I slutminuten plockade Vipers ut målvakten för en extra utespelare och med 42 sekunder kvar fick också Vipers utdelning. André Andersson hittade Jesper Sankell som hittade nätet.

2-2 stod sig sedan perioden ut och matchen fick avgöras i sudden death.

Där behövde Vipers bara 23 sekunder på sig innan André Andersson tystade hemmapubliken med att sätta 2–3 och fixade därmed två päng till Vipers.