Sportkrönikor

EM-krönikan: Sverige klarar tufft tysktest - Öster testar Thorleifsson

Sportkrönikor Artikeln publicerades

På onsdag kväll ställs Sverige inför sitt tuffaste test hittills i EM-slutspelet.
Tyskland, med fem raka EM-guld på meritlistan, väntar i semifinal inför utsålda läktare på Gamla Ullevi i Göteborg.

Jag tror att Sverige vinner - och når den där drömfinalen (troligen mot Frankrike) på Friends Arena i Stockholm.
Min optimism grundar sig mer på tyska brister än svenska styrkor.
Bågult har hittills i tuneringen gjort sin plikt mot Finland (5–0), Island (4–0) och Italien (3–1) samt tappat poäng mot Danmark efter två straffmissar.
Först på onsdag kommer det första stora testet.

Å andra sidanbrukar svenska landslag få problem när de ska infria favoritskap och avfärda underlägsna motståndare.
Alltså precis det som Pia Sundhageslag klarat av med bravur i tre av fyra EM-matcher så här långt.
Att som underdog, och med stöd från nästan 17 000 åskådare hemma i Göteborg, får ta sig an de tyska favoriterna lär bli enbart inspirerande för Sverige.
Speciellt för Kålleredstjejen Lotta Schelin, som nu har ett bättre målsnitt än Zlatan Ibrahimovici A-landslagssammanhang. 0,47 mål per landskamp för Lotta mot Zlatans 0,46 mål per landskamp.
Även om jag bortser från hemmaplansfördelen känns Sverige som ett bättre lag än dagens Tyskland, som saknar namn som Prinz, Popp, Peter, Bresonik, Odebrachtoch Kulig.
Fatmire Bajramajfinns visserligen med i truppen, men verkar inte vara redo för spel efter sin korsbandsskada.

Så här bedömer jagstyrkeförhållandet mellan Sverige och Tyskland, lagdel för lagdel:

? MÅLVAKT:
Plus för Tyskland som har rutinerade Nadine Angerer- men skulle semifinalen gå till straffar känns Kristin Hammarströmväl så bra.

? BACKLINJE:
Den här duellen blir oavgjord. Tysklands unga högerback Leoine Maierär en personlig favorit och mittbackarna Krahn/ Bartusiaktuffa och rutinerade - men tröga. Detsamma kan sägas om N illa Fischer. Defensivt är snarare Charlotte Rohlinresen i de bakre blågula leden.

? MITTFÄLT:
Plus för Sverige - speciellt när både Lisa Dahlkvistoch Marie Hammarströmfinns på planen. Caroline Segerär kreatören sedan Sundhage "förbjudit" henne att passa bakåt och Josefine Öqvisturkraften på högerkanten. Tysklands två sittande centrala fältare, Goessling/ Kessler, är omständliga och känsliga för hög press. Men Simone Laudehrär farlig på vänsterkanten.

? ANFALL:
Plus för Sverige. Lotta Schelinär grymt effektiv och Kosovare Asllanioberäkneligt kreativ. Tysklands målmaskin Célia Okoyino Da Mbabihar inte varit vän med bollen under mästerskapet och är tveksamt startande mot Sverige efter lårskadan hon fick i går. Men 21-åriga Dzsenifer Marozsán(som vilades i första halvlek mot Italien) är farlig både i öppet spel och på fasta situationer.

? TRÄNARE:
Plus för Sverige. Två OS-guld med USA ger Pia Sundhageövertaget på Silvia Neid, som fört Tyskland till ett VM-guld, ett EM-guld och ett OS-brons - men haft det tufft på sistone. Vinner Tyskland på onsdag kan man dock hävda att det var smart av Tyskland att lägga sig (?) mot Norge för att slippa suveräna Frankrike i semifinal.

Bortsett från finalstadenStockholm och Göteborg (med tre Sverigematcher) kommer det bara att vara i Kalmar som fler åskådare löst biljett till sommarens EM-fotboll än i Växjö.
Enligt de uppgifter jag fått kommer nämligen fler än 7.700 personer att se kvällens kvartsfinal i Kalmar (Spanien-Norge) och därmed passerar Kalmar Växjös totala EM-publiksiffra, som efter gårdagens finfina 9.265 landade på 26.152.
Med tanke på att Kalmar, till skillnad från Växjö, är en sommarstad och att Ölands befolkning nästan tjuodubblas så här års måste arrangörerna i Växjö vara nöjda med fjärdeplatsen i just den här varianten av stadskampen.
Att Linköping hamnar femma och Halmstad får kämpa med Norrköping om jumboplatsen, trots att blågult spelat två matcher på Örjans Vall, beror på att den arenan bara rymmer 7 500 åskådade.
Eftersom det är gott om turister även i Halmstad på sommaren hade de två Sverigematcherna där lockat betydligt större publik om bara arenan varit större.

Trots att EM-festennu är över i Växjö hoppas jag att några av de 26.152 personer som besökt Myresjöhus Arena under EM upptäckt att damfotbollen utvecklats och att Myran är en perfekt fotbollsarena.
Sådana insikter kan nämligen påverka publiksiffrorna positivt för både Östers damlag och herrlag under hösten, även om jämförelsen haltar lite då biljettpriserna varit lägre på EM än vad de är i allsvenskan.
Österdamerna behöver publikt stöd för att klara sig kvar i elitettan (just nu tre poäng från nedflyttningsplats) och detsamma gäller för Österherrarna som ska försöka hålla sig kvar i allsvenskan (just nu på negativ kvalplats).

Eftersom bara ett lag(Djurgården) gjort färre mål än Öster hittills under säsongen letar Växjölaget efter en ny anfallare. I slutet av veckan kommer Andrés Thorleifssontill Växjö för att provträna med Öster.
Den 25-årige anfallaren började karriären i AIK och har på sistone gjort 98 (!) mål på knappt fyra säsonger - dock vid spel i lägre divisioner (div 5 och uppåt).
Just nu spelar skadedrabbade Andrés div 3-fotboll med Norrtälje och har hittills under säsongen gjort 18 mål på elva matcher. När Norrtälje i lördags besegrade div 2-laget Konyaspor med 4-2 i en träningsmatch gjorde Thorleifsson ett av målen.
Massor av superettanklubbar (Hammarby, Sundsvall och Brage) jagar Andrés - men han vill helst till allsvenskan.
Nu har alltså Öster aviserat sitt intresse och även IFK Norrköping vill titta närmare på den extreme målskytten.

Så länge Österinte stärker ekonomin genom att sälja Darijan Bojanic, som intresserar såväl allsvenska topplag som utländska klubbar, är det antingen unga utländska spelare eller svenska killar från lägre divisioner (typ Thorleifsson) som Öster har råd att förstärka sin offensiv med.
Det enda definitiva som hänt i Öster sedan transferfönstret öppnade är att Filip Thurnlånats ut till divisions 3-laget IFK Hässleholm och att målvakten Robertino Kljajicförlängt med Öster säsongen ut.
Hänt hittills är det kanske bäst att tillägga...