Sportkrönikor

Krönikan: Fin friidrott festlig feelgood-faktor för folket

Sportkrönikor Artikeln publicerades

På Arenastaden ligger Vida Arena, Fortnox Arena och Telekonsult Arena upplysta och inbjudande likt tre glittrande biopalats. När man besöker någon av dessa tre arenor kliver man bokstavligt och bildligt talat rakt in i värmen. Men om det oftast bjuds på thriller i Vida och action i Fortnox så är det feelgood som gäller i Telekonsult.

Inga tuffa tacklingar och mäktig supportersång som i ishockeyn, inga målfester och gnäll på domarna som i innebandyn. Nej, när jag på lördagskvällen ser Sverige vinna Nordenkampen i friidrott med sjutton poängs marginal på herrsidan och tolv poängs marginal på damsidan (Finland tvåa i båda kamperna) möts jag av idel leenden.

Alla tycks må bra. Musiken är dämpad, de 703 åskådarna applåderar vid rätt tillfällen, de tävlande är (för att tala Roxette-språk) ”dressed for success” och på pressläktaren hjälps vi alla åt med hålla koll på resultatfloden.

Även de somtidigare stått i fokus håller sig den här aftonen i bakgrunden. Carolina Klüft,mån om feelgood-faktorn under hela sin fantastiska karriär, förklarar landskampen invigd men sätter sig sedan på åskådarläktaren. Dietmar Mögenburg, olympisk höjhoppsmästare 1984, är huvudet längre än alla andra i tränarfållan (hans dotter Katarina representerar Norge i höjdhopp) men ändå bara en i mängden. Agne Bergvallfår, precis som alla alla andra IFK Växjö-ledare, dra på sig både organge t-shirt och sitt strå till stacken genom att jobba som funktionär.

Efter en trögsvensk start i landskampen tar unge Odain Roseförsta blågula grensegern. Överlägset vinner den jamaicafödde 21-åringen 60 meter på finfina 6,69. Sedan rullar det på. Sommarens EM-finalist Philip Nossmyfår visserligen nöja sig med en andraplats på 60 meter häck men sommarens sensationella europamästarinna Moa Hjelmervinner 400 meter efter ett aningen ryckigt lopp. Efteråt berättar Moa att hon står över SM till helgen och istället gör XL-galan ”hemma” i Globen den 21 februari till EM-genrep.”EM i Göteborg blir fantastiskt. Jag har faktiskt aldrig någonsin varit inne i Scandinavium” avslöjar Moa.

Apropå talanger- 16-åriga Irene Ekelundblev visserligen ”bara” tvåa på 200 meter, men tiden 23,57 är endast fem hundradelar sämre än den hon noterade i Sätrahallen häromsistens. Irene, som är född i Pakistan och har en mamma som kommer från Angola, ställer upp på USM i Malmö 9-10 mars (60 meter och längd) men avstår Göteborgs-EM. Bland annat på grund av att favoritdistansen, 200 meter, inte finns med i grenprogrammet. Om lördagens landslagsdebut sa Irene ”det var mer publik och tuffare konkurrens, men ändå inte särkilt nervöst”och på frågan om hon ska läsa på friidrottsgymnasium blev svaret ” nej, jag vill jobba med mode, kläder och skor, och har därför sökt en stylist-utbildning”?

Bra fartpå skorna hade förresten Michel Tornéushela kvällen. Kanske lite för bra eftersom han trampade över i fyra av sex hopp. De godkända mätte dock 7,93 samt 7,94 och räckte till en överlägsen seger.”Jag vill tacka publiken för stödet. Mina övertramp var hårfina. Det känns bra inför EM” sa Sveriges för tillfället främste manlige friidrottare Lördagens store svensk var dock Leif Arrheniussom ”persade” i kula med mäktiga 20,24. Ett världsklassresultat. Inte konstigt att även hans coach, den i Växjö verksamme Vésteinn Hafsteinsson, jublade ordentligt.

Det endasom saknades i lördagsvar deltagare av lokalt intresse. Alexander Brorsson vilar efter sin hjärtsäcksinflammation och Angelica Bengtssontävlade istället i Sergej Bubkasstavgala där hon nollade ut sig efter att ha varit på resande fot i 36 timmar för att ta sig till Donetsk... Läget är alltså minst sagt osäkert för ”våra” två EM-deltagare en knapp månad före mästerskapet i Göteborg. Angelicas nästa chans att visa EM-form kommer i morgondagens tävling i polska Bydgoszcz.

Apropå kvinnligt stavhopp klarade Malin DahlströmEM-kvalgränsen när hon vann på 4,35. ”Jag missade några veckor efter nyår på grund av skada och har spänt mig lite sedan dess. Men det här formbeskedet var hur skönt som helst” sa Malin och log med hela ansiktet. Precis som de flesta andra gjorde under IFK Växjö första, man sannerligen inte sista, internationella tävling i nya, fina Telekonsult Arena.