Sverige o världen

Priset på studentettan i Växjö gick upp 138 procent

Bostad Artikeln publicerades

Prisökningen på små bostadsrätter slår hårt mot studenter. I Växjö gick det upp med extrema 138 procent på sex år för en etta. Värst var det i Luleå där ökningen landade på drygt 165 procent. Det visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarstatistik.

Det är väl känt att det är tillgång och efterfrågan som styr priset på bostadsrätter. Sett till hela beståndet är det storstäderna som redovisat de högsta prisökningarna på senare år, men när det kommer till de minsta lägenheterna är bilden en annan. Här toppar kommuner som Luleå, Jönköping, Sundsvall, Linköping och Växjö med prisökningar strax under eller över 140 procent.

Ettorna i Stockholm har under samma sexårsperiod stigit 71,8 procent.

Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser flera förklaringar till ökningen. Dels lockas att fler studenter till mindre orter som Luleå, Sundsvall och Växjö där universitetens utbildningar fått fler platser och blivit allt mer attraktiva. Dels har bostadsbyggandet inte hängt med. På många av de här orterna saknas små lägenheter som passar för studenter.

– Jag tror att det kommer att fortsätta i den här takten. Studenter ska fokusera på sina studier och slippa oroa sig för sin bostadssituation. Det blir intressant att följa den här utvecklingen, säger hon och tillägger:

– Nybyggda studentlägenheter i Stockholm kan kosta många tusenlappar i månaden. I dagens ekonomi, med tanke på hur ränteläget ser ut, kan det därför vara en mer attraktiv lösning, för de som har möjlighet, att köpa en lägenhet som sedan säljs efter studietiden.

Studenterna i Luleå har haft en tuff bostadssituation länge. Väntetiden för en studentlägenhet har varit 70 veckor, men är nu på väg ner mot 50 veckor, enligt Carl Johan Granqvist, ordförande i Luleå studentkår. Det finns små hyreslägenheter hos både allmännyttan och privata fastighetsbolag, men de räcker inte.

– Det värsta är att det finns fall där studenter tvingats tacka nej till en utbildning för att de inte hittat någonstans att bo. Alla har inte råd att köpa en lägenhet och det ska inte vara pengar som avgör om man ska kunna gå den utbildning man valt, säger han.

TT

Fakta

Fakta: Prisökning på studentettor

Kommunerna där priserna på ettor stigit mest de senaste fem åren:

1. Luleå 165 procent

2. Jönköping 143 procent

3. Sundsvall 142 procent

4. Linköping 140 procent

5. Växjö 138 procent

Källa: Mäklarstatistik

Visa mer...