Sverige & världen

Före detta Växjöbo vann delvis mot Dagens Nyheter

Brott/TT Artikeln publicerades

Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal vann en delseger mot Dagens Nyheter.

Enligt en dom i Patent- och marknadsdomstolen ska tidningen betala 10 000 kronor i ersättning för bilder som tagits från Skyttedals sida på Facebook.

Sara Skyttedal hade begärt 28 000 kronor. Bilderna som tvisten handlade om var bland annat på den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor och Skyttedal vid och i stridsfordon under en resa i Israel. Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång, att olovligen ha använt bilderna, att inte ha angett henne som fotograf och även för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt.

Patent- och marknadsdomstolen anser att bilderna med militärfordonet var okej att använda eftersom de hade bäring på innehållet i artikeln. Men andra bilder – bland annat på grupper av människor och landskap – borde däremot inte ha använts. Domstolen anser också att Skyttedal borde ha angivits som fotograf, men att hon inte visat på någon skada av att så inte skett.

Båda parterna ska betala sina egna rättegångskostnader.

Sara Skyttedal är numera kommunalråd för Kristdemokraterna i Linköping. Tidigare var hon ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Vid riksdagsvalet 2014 bosatte sig Sara Skyttedal i Växjö och hon toppade Kristdemokraternas riksdagslista i Kronobergs län. (TT)