Sverige & världen

Attentatsman tros ha agerat ensam

Sverige & världen Artikeln publicerades
Många stannade till och lämnade blommor utanför synagogan i Köpenhamn på söndagen. En vakt dödades och två poliser skottskadades vid attacken mot synagogan natten till söndagen.
Foto:Ola Torkelsson / TT
Många stannade till och lämnade blommor utanför synagogan i Köpenhamn på söndagen. En vakt dödades och två poliser skottskadades vid attacken mot synagogan natten till söndagen.

Den misstänkte gärningsmannen vid attentaten i Köpenhamn var 22 år, född och uppväxt i Danmark. Han är känd av polisen sedan tidigare och har varit inblandad i gängkriminalitet.

Han sköts ihjäl av polisen efter ett halvt dygns jakt.

Den unge mannen tros ha agerat på egen hand, möjligen inspirerad av terrorattackerna i Paris nyligen. Han hann slå till mot en synagoga efter attentatet mot lokalen där den svenske konstnären Lars Vilks befann sig i lördags.

22-åringen misstänks ha dödat två personer och skottskadat fem poliser.

Enligt polisen har han tidigare varit inblandad i vapen- och våldsbrott. Det finns uppgift om att han släpptes ur fängelse för bara två veckor sedan.

Han var känd av säkerhetspolisen PET sedan tidigare.

– Han fanns på PET:s radar, bekräftar PET-chefen Jens Madsen.

Stämningen är nervös i Köpenhamn efter de dramatiska händelserna. Polisen har gjort tillslag på flera adresser, bland dem ett internetkafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Från kafét fördes fyra män ut i handfängsel, men polisen har inte kommenterat varför.

Den tragiska helgen började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden, där bland andra Vilks deltog i ett debattmöte. Den 55-årige regissören Finn Nørgaard dödades och tre poliser skadades av skott från ett automatvapen.

Sedan tros gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro. Enligt polisen blev taxichaufförens tips det avgörande spåret.

Under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom dit och polisen gav sig till känna öppnade han eld. Polisen besvarade skottlossningen och mannen dödades.

Men då hade han redan hunnit attackera synagogan på Krystalgade under natten. Den 37-årige judiske man som vaktade synagogan, Dan Uzan, miste livet och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit mycket värre. Redan under lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen polisen om förstärkt bevakning. Det hindrade 22-åringen att komma in i synagogan, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

På söndagen besökte statsminister Helle Thorning-Schmidt synagogan för att lägga ner blommor och visa sin respekt för den judiska församlingen.

– Vi är förkrossade i dag. En man har förlorat sitt liv i sin tjänst för synagogan. Våra tankar går till hans familj, vi är med dem i våra tankar. Men våra tankar går även till hela den judiska församlingen, sade hon.

Den 22-åriga Köpenhamnsbon Carla Blixt Egelind var en av många som besökte platsen.

– Jag är chockerad. Jag är rörd över det som hänt – människor har dött och jag kom hit för att via min respekt. Det är mycket obehagligt det som har hänt, säger hon till TT:s reporter. (TT)

Fakta

Detta har hänt

Cirka 15:30, lördag: Ett möte i kulturhuset Krudttønden i Østerbro, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray deltar, beskjuts. Skotten ska enligt uppgift kommit in genom ett fönster och uppemot 40 skott ska ha avlossats. En 55-årig man som passerade utanför mötet sköts ihjäl och tre poliser skadades. Statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att skottlossningen måste ses som ett attentatsförsök mot Lars Vilks.

Cirka 17:00, lördag: Polisen efterlyser en mörk VW Polo. Bilen återfinns mindre än en timme senare, inte långt från attentatsplatsen.

Cirka 19:30, lördag: Polisen efterlyser en man, ca 25-30 år gammal. Mannen uppges ha haft med sig ett maskingevär.

Cirka 01:00, söndag: En man öppnar eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En ung judisk man som stod vakt utanför synagogan träffas i huvudet och avlider av skadorna. Även två poliser skadas, men inte livshotande. I synagogan pågick en bar mitzva.

Cirka 05:00, söndag: En man skjuts ihjäl av polis i Nørrebro. Polisen spanade på en adress i området och när mannen anlände till adressen och polisen ropade efter honom öppnade han eld mot poliserna, som sköt moteld. Mannen tros vara samma man som står bakom båda dödsskjutningarna, uppger danska polisen. (TT)

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Smålandsposten så godkänner du samtidigt våra regler.

På smp.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på smp.se. På tider då Smålandspostens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på smp.se

smp.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på smp.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Smålandsposten som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.