SD:s uttåg upprör ledarskribenterna

Sverige Artikeln publicerades

En skam för Sveriges riksdag, fånigt och omoget. Det är några av ledarkommentarerna med anledning av att Sverigedemokraternas ledamöter marscherade ut ur kyrkan mitt under biskopens predikan mot rasism.

Sverigedemokraterna (SD) fortsätter att väcka starka reaktioner visar de upprörda kommentarerna på ledarsidorna.
De flesta anser att SD avslöjade sig själva som de rasister de förnekar att de är. Socialdemokratiska Arbetarbladet skriver att polityren slets av de vattenkammade och att partiets budskap stod naket till allmänt beskådande utanför kyrkan.

Liberala Göteborgs-Posten konstaterar lakoniskt att biskop Brunnes ord tydligen visste var de tog.
Men Dagens Nyheter, oberoende liberal, påpekar att övriga partiers försök till utfrysning, bland annat genom att kräva uppdelade köer i riksdagens kantin, inte bara är barnsliga utan också kontraproduktiva.

De flesta är överens om att det måste ha varit ett svårt pussel för statsminister Reinfeldt att få ihop regeringen. Kompromiss var ledordet för ministerpusslet skriver Sydsvenskan, oberoende liberal, och konstaterar att det är klokt att så få av de nya namnen är helt oprövade. Med tanke på de parlamentariska svårigheter som väntar passar det inte med vidlyftiga personexperiment.
Baksidan, konstaterar liberala Expressen, är att några ministerportföljer ser misstänksamt tunna ut. "Vad ska egentligen Anna-Karin Hatt (C) göra som IT- och regionminister?". Småpartiernas inflytande har devalverats, anser tidningen.

Statsministerns regeringsförklaring imponerade inte på socialdemokratiska Aftonbladet som slår fast att idéerna tagit slut. "Att politiken ska vara densamma var huvudbudskapet", skriver tidningen.

Statsministerns regeringsförklaring får godkänt även av socialdemokratiska Piteå-Tidningen: "För en Socialdemokrat är det en lisa för själen att höra en moderat statsminister erkänna rättvisan i det socialdemokratiska kravet på rätten till arbete.".

Moderata Nya Wermlands-Tidningen (NWT) är däremot kritisk till att Mats Odell (KD) ersatts av Peter Norman (M). "Här mister regeringen en erfaren och duglig kraft bara för att Anders Borg vill styra och ställa i ett helt moderatkontrollerat finansdepartement, skriver NWT och får medhåll av Svenska Dagbladet, obundet moderat. "Borg plockar in sin egen man. Nu är det pragmatismens räknestickor och kalkylblad som gäller".