Annons

105-åriga bloggerskan tar inte tekniken för givet

Vid 100 års ålder började hon blogga och snart blev hon rikskändis. Vid ett besök i Urshult uppmuntrade Dagny Carlsson fler äldre att testa den nya tekniken.
– Man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt, sa hon.
Urshult • Publicerad 8 november 2017 • Uppdaterad 9 november 2017
Frilansjournalisten Helen Bjurberg har hjälpt Dagny Carlsson att skriva boken "Livet enligt Dagny - I huvudet på en 104-åring". Efter föreställningen fick besökarna möjlighet att få en bok signerad.
Frilansjournalisten Helen Bjurberg har hjälpt Dagny Carlsson att skriva boken "Livet enligt Dagny - I huvudet på en 104-åring". Efter föreställningen fick besökarna möjlighet att få en bok signerad.Foto: Linnéa Petersson

Dagny Carlsson föddes år 1912 i ett Kristianstad som inte hade bilar, kylskåp eller datorer. 105 år senare har hon blivit ett med tekniken och folkkär rikskändis. I tisdags besökte hon Parken i Urshult för att berätta om sitt liv och inte minst om hennes tankar om livet. Bredvid henne satt frilandsjournalisten Helen Bjurberg och förde berättelsen framåt med hjälp av frågor.

– Jag tror inte att mamma var särskilt lämpad att vara mamma, hon tog barnen som ett nödvändigt ont, sa hon inför de drygt 70 personerna som satt i publiken.

Annons

Hon växte upp tillsammans med fyra syskon och med en mamma som favoriserade hennes bröder. Hennes fristad var hos mormor som bodde under väldigt enkla och fattiga förhållanden.

– Hon var underbar, min mormor. Hon var min idol och räddning. Mormor bannade mamma när hon såg att jag slängts in i garderoben, sa Dagny Carlsson.

Hon berättar om en barndom där hon var oönskad och senare om ett olyckligt äktenskap med den alkoholiserade och svartsjuke maken Ragnar. När han vägrade skilsmässa rymde hon med hjälp av vänner och en maskopi med chefen som lade undan en del av hennes lön.

– Ragnar var fotbollsdomare. Han kunde inte bevaka mig på söndagarna så då drog jag.

Då vände hennes liv och berättelsen får en gladare framtoning. Efter att ha flyttat ensam till Stockholm gick hon en kväll till Gröna Lund. På dansbanan träffade hon sin framtida make Harry som hade växt upp i Tegnaby utanför Växjö. Hon berättar om honom med värme.

– Han var från Småland. Smålänningar är bra, sa Dagny Carlsson med en övertygelse som fick publiken att brista ut i skratt.

De levde lyckliga tillsammans fram till dess att Harry gick bort i cancer år 2004. "Jag satte mig att vänta på döden men när den aldrig kom bestämde jag mig för att leva", läste Dagny Carlsson högt ur boken.

– Och jag lever med besked, jag. Man ska inte sitta och uggla utan man ska ha det trevligt även på gamla dar, sa hon.

Som 99-åring gick hon en datakurs med målet att lära sig blogga. Hon önskar att fler äldre skulle följa hennes exempel.

– En del äldre är lite rädda för tekniken. Man behöver inte kunna allting på en gång, det tar längre tid att lära sig men man lär sig så småningom. Man kanske misslyckas en och annan gång men då är det bara att ta nya tag. Det är inget fel att misslyckas, det är många som gör, sa hon.

Annons

Kursledaren var också journalist och ville skriva en artikel om 100-åringen som drev en blogg. Efter lite tjat gav Dagny Carlsson med sig och då var karusellen i gång. Hon har bland annat medverkat i Skavlan och varit sommarpratare i P1. Så sent som i veckan syntes hon i tv-rutan tillsammans med Christine Meltzer i "Meltzer & döden".

En av besökarna var Monica Ursberg, som passade på att få boken signerad åt en anhörig.
En av besökarna var Monica Ursberg, som passade på att få boken signerad åt en anhörig.Foto: Linnéa Petersson

– Jag tycker att vi har fått det jättebra, allting har gått framåt. Man ska inte säga att det var bättre förr för det var det inte. Ni tar allting för givet men det gör inte jag, jag har sett allting från början.

Lions Club, Röda Korset, Almundsryds sparbanksstiftelse och Studieförbundet vuxenskolan bjöd tillsammans allmänheten på föreställningen.

– Vi ville att det skulle bli ett gratisjippo så att alla kunde få det här som hon pratade om med sig i bagaget, säger Ulrica Rundqvist från Studieförbundet vuxenskolan.

Linnéa PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons