160 år gammal tapet restaureras

Tingsryd Artikeln publicerades

Det är mycket ovanligt. Sedan familjen Englander byggde sitt ståtliga hus vid korsningen Kyrkgatan-Storgatan 1853 har finrummet haft samma spända tak och tapet. Nu restaureras den för att hålla 100 år till.

– Tapeten är snart 160 år gammal och ändå otroligt välbevarad. Det här är mycket speciellt, säger målerikonservator Lars-Ivar Nilsson som startade sitt företag Laholms Målerikonservering 1994.
Egentligen är det kyrkmålningar han arbetar med. Men när Jenny Svensgård från Korpalycke Fastighets AB lockade honom till Englanders hus i Tingsryd gjorde han ett undantag.

De hade ju båda gått på Göteborgs Universitet. Han gick konservatorlinjen och hon blev bebyggelseantikvarie.
– Det enda som är omgjort är nog kakelugnen i rummet. Jag tror att ursprungligen hade man en rörspis här, säger Jenny Svensgård.

Pappa Anders Ericsson, vd för fastighetsbolaget, nickar bifall.
– Allt annat är original. Tapeten är säkert den äldsta bevarade i hela Tingsryd, säger han.
Kanske till och med i hela Småland. Eller finns det en äldre tapet i Jätsberg? Vem vet?

Den siste av släkten Englander som bodde i det fina huset var Bo Englander född 18 maj 1914 och avliden 26 mars 2009. Äventyraren, dokumentsamlaren och berättaren under vars tid huset var ett museum med sällsynta kartor och böcker.
Redan år 2007 köpte Korpalycke huset. Nu renoveras och byggs det om. Mycket blir förändrat, men finrummet ska återställas i originalskick.

Det är konservator Lars-Ivar Nilssons jobb. Med små, små papperslappar repareras tapetens svaga ställen, noggrant blandas färger så det liknar originalet från 1850-talet. Inga yviga målartag här inte. Pyttigt och petigt precisionsarbete i stället som kräver en speciell talang.
– Det är inte fel att ha tålamod i det här jobbet, säger Lars-Ivar Nilsson.

Han tror att han blir klar till midsommar. I alla fall ska Englanders unika finrum öppnas för allmän beskådning senare vid Konst- och hembygdsrundan första helgen i september.
– Vi vet inte riktigt vad vi gör med huset sedan. Kanske att vi flyttar vårt kontor hit. Men det är inte klart, säger Anders Ericsson.