17000 timmar ideellt arbete

Tingsryd Artikeln publicerades

Hembygdsfolket är flitiga som bin. De sliter för sin bygd. De håller sevärdheter öppna, arrangerar marknader, hembygdsdagar, midsommarfester och allt möjligt annat. Under år 2008 har medlemmar i kommunens åtta hembygdsföreningar offrat 17000 timmar på ideellt arbete.

Uträknat på fem arbetsdagar á åtta timmar blir detta 425 arbetsveckor!
– Och det är inte räknat i överkant, säger Sten-Inge Gustafsson från Almundsryds hembygdsförening.
Föreningarna i Tingsryds hembygdskrets lever alltså mycket på sina medlemmars offervilja och ambitionen att ställa upp. Det gör att alla har en blomstrande verksamhet som i sin tur bidrar med mängder av attraktioner, upplevelser och aktiviteter i kommunen.

– Tillsammans har våra åtta föreningar kunnat räkna 18650 personer som besökt våra hembygdsgårdar, våra marknader, hantverksdagar och hemvändardagar och allt annat som vi gör, säger hembygdskretsens ordförande Roger Söderling.
Det är eldsjälarna som orkar. Och hur länge orkar de?

– Jag undrar ibland hur det ser ut om 20 år. Kommer ungdomarna som växer upp nu också att vilja offra lika mycket ideellt arbete? Tyvärr vet vi ju ingenting om hur de tänker, filosoferar Ivan Johansson från Väckelsångs hembygdsförening.
Jan-Olof Lundé från Tingsås hembygdsförening ser nyktert på saken och han tror att engagemanget för hembygden kommer att ha sina svängningar precis som konjunkturer som går upp och ned. Just nu i alla fall mår hembygdsrörelsen mycket bra.

– Då vill jag passa på att ge ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Sören Gabrielsson en eloge. Men sin politik ser han till att det finns fler en bara en förening inom kommunen, säger han och menar att fördelningen av kommunala resurser är ganska rättvis.
Ivan Johansson nickar instämmande.
– Ingen annan kommun jag känner till är så generös som Tingsryds kommun.

Efter så många lovord börjar väl Sören Gabrielsson skruva på sig. Det kanske också känns förpliktigande när nämnden ska fördela bidrag för kommande år.
Då förresten har hembygdskretsen ökat till nio föreningar. Föreningen Rösmåla skola har nämligen blivit medlem i Sveriges hembygdsförbund också.
I dag finns det hembygdsföreningar i Almundsryd, Urshult, Linneryd, Södra Sandsjö, Tingsås, Väckelsång, Yxnanäs och Älmeboda.