30 000 ålar utsatta ut i Åsnen

Tingsryd Artikeln publicerades

30 000 ålar hamnade i plurret när det var dags för det årliga utsläppet i Åsnen. På plats i Kärrasand var Börje Sigfridsson från Åsnens Fiskevårdsområde. – Vi måste bevara den biologiska mångfalden, säger han.

Åsnens Fiskevårdsområde har köpt ål för 150 000 kronor per år i drygt 20 år. Det innebär att 30 000 ålar planteras ut årligen, allt för att bevara den biologiska mångfalden och få en och annan godbit på middagsbordet.


Curt Gelinfrån Scandinavian silver eel i Helsingborg överlämnade de dyrbara frigolitlådorna i Kärrasand. Han anser liksom Börje Sigfridsson att det är viktigt att vara rädd om ålen, men han tror inte att ålbeståndet ökar bara för att man slutar konsumera den.
– Synpunkterna kring ålen är många och det pratas om att man måste sluta äta den för att den är rödlistad och riskerar att försvinna. Men det är inte så enkelt, man vet ingenting om ålars biologi. Men man ska ha i åtanke att 280 ton ålar slaktas i vattenkraftverken. Vi räddar inte ålen bara för att vi slutar äta den, säger han.


Varje frigolitlådasom överlämnades av Curt Gelin innehöll 2 000 små ålar. De togs emot av privatpersoner som helt ideellt såg till att de hamnade i Åsnen. Börje Sigfridsson tog med sig en låda ner till Kärrasands badplats.
– Ålen har funnits här sedan urminnes tider, därför är det självklart för oss att fortsätta med det här. I princip alla med fiskerätt i Åsnen får ål. Det finns gott om dem och vi sätter stort värde i att bevara den biologiska mångfalden, säger han.