Akut behov av mer personal

Tingsryd Artikeln publicerades

Skolchefen Yngve Rehnström ser ett akut behov av ökade personalresurser med anledning av det ökade flyktingmottagandet i kommunen. Nu ber han politikerna om lov att utöka en samordnartjänst och en skolskötersketjänst.

– Ja, visst är det akut. Den samordnartjänsten som finns i dag ligger på 25 procent. Men det är svårt att hinna med allt jobb och vi vill kunna utöka den till 50 procent, säger Yngve Rehnström.
Samordnartjänsten som innehas av Marie Persson på Dackeskolan är i dag 25 procent av en heltidstjänst och innebär bland annat kontakt med migrationsverket och andra aktörer inom kommunen. Också skolskötersketjänsten i Ryd och Urshult behöver ökas från 60 till 80 procent.
– Vi ser att skolsköterskan behöver erbjuda mer tid till de här eleverna. Då måste vi se till att den möjligheten finns.
I sin skrivelse ställd till kommunfullmäktige skriver Yngve Rehnström att man inte kommer att äska mer pengar utan att man räknar med att kunna finansiera ökningarna med medel från migrationsverket. Han menar vidare att flyktingmottagandet kommer att vara stort under en överskådlig tid och att de därför inte kommer att få problem om tjänsterna ökas tills vidare.
”Vi har en omsättning inom personalen och skulle flyktingmottagandet minska har vi möjlighet till omplacering inom vår förvaltning. Att anställa på tidsbegränsade tjänster är inget bra alternativ då det är svårt att rekrytera pedagogisk personal och skolsköterskor”.
Ärendet måste enligt regelverket upp för beslut i kommunfullmäktige, något som både kommunalrådet Mikael Jeansson (S) och Yngve Rehnström beklagar. De menar att det hade varit en fördel om Yngve Rehnström själv hade mandat att ta den här typen av beslut eftersom det ofta är brådskande. Mikael Jeansson menar att man ska undersöka en förändring framöver.
Nu ser det hela dock inte ut att bli allt för utdraget. På måndag hålls ett extrainkallat möte i kommunstyrelse och samma dag träffas fullmäktiges politiker. Då hoppas Yngve Rehnström på klartecken om en utökning.